Obyvatelé Bašky nechtějí jen lávku pro pěší, ale most

Baška - Obyvatelům Bašky na Frýdecko-Místecku vadí, že v obci nevznikne provizorní most přes řeku Ostravici. Starý most totiž vážně poškodily květnové povodně a je úplně uzavřený. Nový má ale vzniknout nejdříve za rok. Provizorní most tak měl alespoň částečně zajistit provoz na důležité silnici, která spojuje hned několik částí obce. Kraj ale jeho výstavbu nepodpořil. Poškozený most by se měl bourat nejpozději na konci srpna. Do té doby by tady ale měla stát alespoň lávka pro pěší. Ta kraj přijde na čtyři miliony korun, po výstavbě nového mostu ji bude muset navíc zase zbourat. Místním ale tohle řešení nestačí. Chtějí připravit petici a přes Ostravici v Bašce co nejdříve nejen chodit pěšky, ale i jezdit autem.

Most, který obec spojoval, ji teď naopak rozděluje. Místní po povodních čekali provizorní ocelový most, který měla postavit armáda za státní peníze. Kámen úrazu? Stavba by si vyžádala dalších dvacet milionů z krajského rozpočtu, levicová koalice to ale v polovině června odmítla. „Jak se má člověk z Hodoňovic nebo Kunčiček dostat k lékaři? Jak se mají děti dostat do školy?“ To byly nejčastější dotazy, kterými se snažili obyvatelé Bašky argumentovat, ale marně.

Starosta Bašky navrhl krajskému úřadu vlastní řešení - projekt provizorního mostu o téměř osm milionů levnější, spoluúčast obce nebo vybírání mýtného. „To, co navrhuje pan starosta, je řešení drahé a naprosto neúčelné. Já bych chtěl vzkázat panu starostovi, aby předvolební kampaň před komunálními volbami dělal nějak jinak,“ vzkázal hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. „Nechtěl jsem jen čekat s nataženou rukou na peníze, bohužel odezva na kraji nebyla,“ brání se starosta Bašky Břetislav Jasek.

Lidé teď zavřený a prohnutý most občas využijí alespoň pěšky. Před povodněmi tudy přitom projíždělo pět tisíc osobních a tisícovka nákladních aut denně. Ty teď musí přes Frýdlant nad Ostravicí nebo Frýdek-Místek, a to je trasa téměř o dvacet kilometrů delší. „V přepočtu to dělá 100 milionů korun ročně, to jsou čísla, co zaplatí občané, podnikatelé, jsou to obrovské sumy,“ rozčiluje se starosta Jasek.