V Železném Brodě funguje nová vodní elektrárna

Železný Brod – Stavba nové vodní elektrárny na Jizeře trvala přes rok, stála sto milionů korun a přispěla na ni Evropská unie. Voda sem teče kilometr a půl dlouhým náhonem na tři Kaplanovy turbíny. Adam, Hanka a Milan dokážou pokrýt spotřebu jedné vesnice. O stavbě dalších elektráren na Jizeře se uvažuje.

Zástupce dodavatele stavby Martin Klodner informoval, že výkon elektrárny je 1 MW, což odpovídá spotřebě 600 domácností. Elektřina z Jizery patří k té z obnovitelných zdrojů. Podle zástupce železnobrodské elektrárny je ale rozhodně levnější než elektřina z tolik diskutovaných solárních panelů.

„Součet cen, které my inkasujeme, je nižší než cena, kterou vy platíte. Jsme tedy ekologičtí a dotaci bychom v podstatě nepotřebovali,“ sdělil zástupce vodní elektrárny Železný Brod Milan Kuršel. Elektrárna vznikla nedaleko původní hydrocentrály továrníka Johanna Liebiga postavené roku 1861. Ještě před spuštěním získala nominaci na Stavbu roku za spojení architektury s krajinou.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Stavba elektrárny vyřešila městu problém, co se zasypaným náhonem – a od 60. let neoficiální skládkou. K dokonalosti tu podle radnice chybí už jen lodičky. Na druhou stranu přichází i negativní ohlas, převážně ze strany vodáků. Elektrárna jim bere vodu a Jizera se tak stává nesjízdnou. Podle radnice však elektrárna předpisy splňuje – nechává tři kubické metry vody za vteřinu pro ryby.

Vodní elektrárna
Zdroj: ČT24