V Karlových Varech vznikl spor o pozemky

Karlovy Vary – Pod tlakem veřejnosti zastupitelé Karlových Varů odmítli dát stavební pozemky ruské společnosti, rozhodnutím by zřejmě umožnili zastavět území nutné pro rozšíření silnice a stavbu chodníků. Jelikož se jedná o velmi citlivou lokalitu, vyvolal případ bouři nevole. Podle kritiků za chybu může stavební úřad. V současné době nařídili zastupitelé města spor o budoucí podobu silnice přezkoumat a územní řízení celého projektu pozastavili.

Na problém upozornili obyvatelé Doubí i občanská sdružení úředníky už v červenci, ti přesto doporučili zastupitelům schválit převod pozemků ruské společnosti. „Je to laická práce. Stačilo provést šetření na místě a prověřit skutečný stav pozemků,“ prohlásil Milan Rusev z občanského sdružení „O co jim jde?“, vedoucí Stavebního úřadu Karlovy Vary Iva Heliksová však namítá: „Nevypadá to, že by to byla chyba. Je tam stávající komunikace, která zřejmě je na pozemku SOS vesničky.“

Město má silnici rozšířit na svůj pozemek a vybudovat u ní chodníky a ne, aby si tam soukromá společnost stavěla parkoviště, zlobí se ředitelka vesničky SOS Doubí Šárka Drozdová: „Kdyby to povolili, nerespektují územní plán a urbanistickou studii z roku 1996, která je platná.“ Odpůrci bytového komplexu se navíc obávají, že stavba bude příliš velká a zastíní okolní domy. Zástupce investora Václav Růžička se brání, že kritikům projektu už ustoupil: „Územní plán dává limity a my v těch limitách musíme být.“ Radnice pozastavila územní řízení celého projektu. „Investor by měl upravit hmoty a masy nové výstavby,“ uvedl primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Stavební úřad by podle primátora měl nařídit nová jednání a vyřešit spory o budoucí podobě silnice. Nejasnosti spojené se stavbou bytového komplexu budou znovu řešit zastupitelé po říjnových volbách.

Pod tlakem veřejnosti zastupitelé Karlových Varů odmítli dát stavební pozemky ruské společnosti.
Zdroj: ČT24