Němci Těšínského Slezska chtějí pomník pro oběti poválečného masakru

Ostrava - Svaz Němců Těšínského Slezska chce otevřít případ údajného poválečného masakru v Ostravě. Při něm mělo být zabito 231 ostravských Němců. Událost potvrzují také historikové. Severomoravská část německé komunity v České republice chce, aby byl na místě, kde byla těla pohřbena, postaven pomník. V srpnu policie řešila případ jiného válečného masakru u obce Dobronín na Jihlavsku. Podle svědectví tam v hromadném hrobě mělo být pohřbeno 15 Němců, které ubili tamní Češi.

Nádražní třída v Ostravě. V roce 1945 tady stál internační tábor Hanke. Podle historika Tomáše Staňka jím prošla téměř tisícovka místních Němců. 231 z nich tam zemřelo většinou násilnou smrtí. Svaz Němců Těšínského Slezska chce teď v Ostravě postavit památník. „V tom táboře se s těmi lidmi nakládalo neobyčejně brutálně, byli hromadně popravováni. Těch 231 obětí je jmenovitě prokázáno,“ tvrdí historik Tomáš Staněk.

„Chceme jen nějaký kříž nebo památník obětem druhé světové války jako připomínku, že se něco takového stalo,“ říká regionální předseda Svazu Němců Těšínského Slezska Hans Mattis. Němci chtějí, aby památník stál v parku naproti dnešního Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Právě tady totiž měly být ostatky většiny mrtvých uloženy do masových hrobů na bývalém ostravském městském hřbitově, jehož část tvořil i hřbitov židovský. „Na tom místě tam chodí lidi venčit psy, tam vedle je bufet, chodí tam lidi na pivo, to není pro mně žádné pietní místo,“ rozčiluje se Hans Mattis.

„Tady byl silný odboj, padlo tady hodně českých a sovětských vojáků v rámci ostravsko-opavské operace na území města, a ten památník by tam nebyl vhodný, už jenom to, že vedle je židovský hřbitov, kde je památník prvního transportu Židů do Osvětimi,“ vyjadřuje nesouhlas předseda okresního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Miroslav Pešl. „Ten případ Hanke byl vyšetřován a nedospělo se k žádným závěrům. V roce 1946 bylo vyšetřování z podnětu ministerstva vnitra zastaveno. Komise parlamentu to otevřela znovu v roce 1947, ale vyšetřování vyznělo do ztracena a případ neskončil žádným obviněním,“ uvádí fakta historik Tomáš Staněk.

  • Místo, kde stál tábor Hanke autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1965/196457.jpg
  • Park, ve kterém by měl stát pomník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1965/196458.jpg