Na Svatém Kopečku u Olomouce řádil žhář

Olomouc - Na Svatém Kopečku u Olomouce řádil podle hasičů žhář. Včera tam krátce po sobě začala hořet dvě místa, kam lesníci ukládají dřevo. Podle prvního ohledání někdo větve zapálil úmyslně. Policisté už po případném pachateli pátrají. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na obou požářištích na dvacet tisíc korun.

Plameny, které byly vidět až z deset kilometrů vzdálené Olomouce, zachvátily skoro 500 kubíků dřeva v lese na Svatém Kopečku. Kolem jedenácté hodiny odpoledne přivolali místní hasiče k hromadě dřeva. Potom přišla další zpráva – hoří i o kilometr dál. „Během zásahu byli hasiči povoláni i na další místo nedaleko odsud. Rovněž se jednalo o uskladněný materiál k prodeji,“ potvrdil tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Na místo se sjelo šest hasičských jednotek, lesníci i speciální jeřáb, který musel kupy dřeva prohrabávat, aby je hasiči mohli průběžně kropit. Zpráva požárního technika zní – rozhodně nejde o náhodu. Na místo proto vyjíždějí i policisté. „Na základě výše uvedených poznatků byl na místo vyslán policejní psovod, který prověřuje tuto variantu,“ uvedl tiskový mluvčí Police ČR Olomouc Michal Pižurin. Muži zákona teď pátrají v terénu – zasahující lesníci totiž údajně u dalších hromad s klestím zahlédli dva podezřelé mladíky. Hasiči preventivně objíždějí les a ostatní kopy dřeva polévají vodou.