Stavební úřad zaskočil majitele pozemků ve Velké Hleďsebi

Velká Hleďsebe (Mariánskolázeňsko) – Sto třiceti majitelům domů ve Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní se v katastru nemovitostí najednou objevil zápis, že na jejich majetek má předkupní práva obec. Ta je tam nechala zapsat po přijetí nového územního plánu. Stavební zákon totiž umožňuje omezovat vlastníkům práva a ti to ani nemusejí vědět. Podle Stavebního úřadu v Mariánských Lázních, který nový územní plán vypracoval, je všechno v souladu s platným Stavebním zákonem.

Vítězslav Padevět chce prodat vilu. O předkupním právu na pozemek, na kterém domek stojí, mu řekla realitní makléřka: „Volala mi celá vyděšená, že v tomhle stavu se dům prodat nedá.“ Ani další z vlastníků pozemku Roman Joza nadšený není: „Dozvěděl jsem se to, když jsem si chtěl vzít úvěr. Pokládám za skandální, že někdo může omezovat moje vlastnické právo!“ Mariánskolázeňský úřad a radnice ve Velké Hleďsebi nechaly předkupní právo do vlastnických listů zhruba 130 majitelům pozemků, které rozlohou tvoří asi pětinu obce.

Podle starosty Velké Hleďsebi Jiřího Bitela nový územní plán vypracoval, s ohledem na tak zvaný obecní zájem, příslušný stavební úřad na radnici v Mariánských Lázních. Tamní úředníci tvrdí, že všechno je v souladu se Stavebním zákonem. Úřad ani radnice prý nemají povinnost předkupní právo s vlastníkem osobně projednávat. „Všude všechno viselo, jak na úředních deskách velkohleďsebských, tak mariánskolázeňských. I na internetových stránkách,“ prohlásil vedoucí Odboru územního plánování MÚ Mariánské Lázně Jan Černý. Dotčené vlastníky tak široce uplatněný obecní zájem překvapil. Namítají, že zákon osobní projednání neukládá, ale také nezakazuje. „Jako první krok bych viděl předprojednání s občany Velké Hleďsebi a teprve potom až jim omezovat vlastnická práva. Přijde mi to jako velká podpásovka,“ míní opoziční zastupitel Velké Hleďsebi Vlastimil Kroc (ODS).

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Vlastníci teď mají jedinou možnost jak předkupní právo zrušit: požádat o to obecní zastupitelstvo a zaplatit pětisetkorunový kolek, případně advokáta. Výsledek je nejistý.

Sto třiceti majitelům domů ve Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní se v katastru nemovitostí najednou objevil zápis, že na jejich majetek má předkupní práva obec.
Zdroj: ČT24