Chebští ochránci přírody získali pozemek

Cheb (Karlovarský kraj) – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převedl v Chebu do vlastnictví ochránců přírody pozemek, po kterém má vést část páteřní cyklostezky kolem řeky Ohře. Ochránci měli ke stavbě řadu připomínek, v lokalitě totiž žije několik druhů kriticky ohrožených živočichů. Jako nový majitel teď mají možnost účinněji zasahovat do projektu, protože ve zdůvodnění převodní smlouvy je uvedeno, že postarat se o něj jsou jako nový majitel nejzpůsobilejší.

Pozemek je na kraji Chebu, místy připomíná spíš černou skládku. Žijí tu ale například přísně chráněný skokan ostronosý anebo čolek horský a z plazů jsou to ještěrka živorodá, slepýš křehký a užovka stromová. „Tady ta zvířátka hlavně migrují, ale také se tady rozmnožují a přebývají,“ uvedl předseda ZO ČSOP č. 6 Františkovy Lázně Karel Brož. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převedl na ochránce přírody pozemek o výměře osm tisíc čtverečních metrů. „Pozemek byl převeden bezplatně, jeho účetní hodnota je 8 300 korun,“ doplnil ředitel Územního pracoviště Karel Hála.

Ochránci přírody prosadili změny v projektu. Vedle cyklostezky vzniknou dvě jezírka, ve kterých mají mít ohrožení obojživelníci a plazi ještě lepší podmínky než v dosavadních mokřadech. A bude tu také zastávka pro cykloturisty s naučnými tabulemi o zdejší přírodě. V tomto případě se ochránci přírody vzácně shodují s investorem. „Nám tento stav vyhovuje, protože to bude pro turisty a cyklisty zajímavější. Uvidí tam něco, co jinde vidět nemohou,“ prohlásil náměstek hejtmana Karlovarského kraje a investor cyklostezky Petr Navrátil (ČSSD). Z převodní smlouvy plyne povinnost ochránců se nejméně 10 let o pozemek, včetně nových jezírek, starat. „Pokud žádáme o dotace na údržbu pozemků, je tam podmínka, že k tomu musíme mít určitý právní vztah. Buďto nájem, nebo vlastnictví,“ dodal Karel Brož.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Cyklostezka a jezírka na tomto místě mají vzniknout do dvou let.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převedl v Chebu do vlastnictví ochránců přírody pozemek, po kterém má vést část páteřní cyklostezky kolem řeky Ohře.
Zdroj: ČT24