Domažlické muzeum J. Jindřicha by se již mělo začít opravovat

Domažlice – Rozlehlá budova muzea, které je věnováno hudebnímu skladateli a milovníkovi chodského národopisu Jindřichu Jindřichovi, je prázdná už dva roky a miliony korun na kompletní rekonstrukci jsou připravené. Část zaměstnanců a velké množství sbírek se zatím tísní v budově bývalých kasáren.

Vedení muzea volalo po rekonstrukci už před šesti lety. Stav celé budovy se ale velmi rychle zhoršoval, a proto musela být kompletně vystěhována. Archeolog Petr Kausek prozradil, že stěhovalo se například 13 tisíc svazků knih, 1500 podmaleb či archeologický depozitář.

Rekonstrukci bránily majetkové vztahy. Tehdejší vlastník, město Domažlice, na opravu neměl peníze a zřizovatel muzea, Plzeňský kraj, budovu nevlastnil. Po bezmála pěti letech se situace vyřešila. Tisková mluvčí krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová informovala, že kraj muzeum odkoupil. Rekonstrukci prý již nic nebrání.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Celkem je na rekonstrukci připraveno 12 milionů korun a s dalšími 5 počítá návrh rozpočtu na příští rok. Za tyto peníze se musí kompletně předělat veškeré inženýrské sítě, podlahy, stropy, celá budova se navíc musí odizolovat. Josef Nejdl dodal, že jedním z cílů bude také zachovat autentické prostory.

Přestože rekonstrukce muzea bude plně hrazena z peněz kraje, najde se i prostor pro dotaci. Vedení muzea chce získat evropské peníze na zřízení nové expozice.