Karlovarský kraj zavede motivační program pro své zaměstnance

Karlovarsko – Karlovarský kraj chce zmírnit dopady vládních škrtů na své zaměstnance. Zavede pro ně motivační a bonusový program založený na hromadném čerpání výhod a slev. Podle kraje totiž mohou někteří zaměstnanci v budoucnu přijít až o třetinu platu. Ministerstvo práce a sociálních věcí mluví zatím o 10 procentech.

Karlovarský kraj patří v regionu mezi největší zaměstnavatele. Se všemi příspěvkovými organizacemi zaměstnává dva tisíce lidí. Už teď je podle ředitele krajského úřadu Romana Rokůska jasné, že stát příští rok omezí příspěvek na výkon státní správy o osm a půl procenta. Pokud ale vláda zasáhne i do platových tříd, mohou zaměstnanci přijít o více peněz. „Zaměstnanci veřejného sektoru tak přichází o 20 až 43 procent,“ uvedl Rokůsek.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová potvrdila, že dojde ke změně systému odměňování, nicméně částka, která se v příštím roce ušetří, prý bude činit 10 procent. Například sestra v léčebně dlouhodobě nemocných s 25letou praxí by podle odhadů kraje mohla v příštích letech přijít až o 8 tisíc korun měsíčně.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj má obavy, že kvůli škrtům může přijít o kvalitní pracovníky. Připravuje pro ně motivační a bonusový program. Získali by například levnější elektřinu, plyn, telefonování nebo služby, které kraj odebírá ve velkém. „Zaměstnancům chceme nabídnout část z těch výhod, které máme,“ sdělil náměstek karlovarského hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

Podle náměstka hejtmana tak ušetří stovky korun měsíčně a krajský úřad s tím nebude mít žádnou práci navíc. Vedení Karlovarského kraje předpokládá, že by zaměstnanci mohli využívat bonusový program už od ledna příštího roku.