Ministr Pospíšil chce zmodernizovat věznice

Karlovarsko/Praha – Ministerstvo spravedlnosti chce najít peníze na modernizaci českých věznic. Investovat musí hlavně do zabezpečovacích zařízení, ale i zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců. Přesvědčit se o tom přijel do věznice v Ostrově na Karlovarsku i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V Česku je 36 věznic, na jejichž modernizaci by bylo potřeba až půl milionu korun.

Věznice ve Vykmanově u Ostrova na Karlovarsku je středně velké nápravné zařízení. Mezi největší problémy tu patří zastaralé zabezpečení i vstupní prostory. Přestavěné stavební buňky neumožňují například instalaci bezpečnostních rámů. V zimě v nich zaměstnanci mrznou. Staré je i dorozumívací zařízení, například vysílačky na jedno nabití vydrží sotva hodinu.

Ministerstvo spravedlnosti má letos na obnovu věznic v rozpočtu jen 33 milionů korun. Situaci je ale podle ministra Pospíšila potřeba řešit co nejdříve: „Budeme chtít, aby se v průběhu roku vláda zabývala možností navýšit investiční prostředky do vězeňství o dalších 50 až 100 milionů.“

Reportáž a vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kvůli tomu připravuje takzvanou zprávu o stavu českého vězeňství. Ta má tři základní body, jak uvedl náměstek ministra spravedlnosti Jan Kubata (ODS) – bezpečnostní řešení zastaralé střežící techniky, přeplněnost věznic (denně je v Česku 12 nových vězňů) a zaměstnávání vězňů. Zprávu předloží náměstek do dvou týdnů. S dalším navýšením peněz na modernizaci většiny nápravných zařízení se počítá od roku 2012.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se dále nechal slyšet, že investice do rozvoje věznic a výrazného zvyšování kapacity českého vězeňství ministerstvo v tuto chvíli bohužel nemá. „Česká republika eviduje již 23 tisíc vězňů, a tedy i problém kapacity českých věznic budou do budoucna muset vlády České republiky řešit,“ dodal ministr.