Jízda králů už zná svou hlavní postavu

Hluk - Město Hluk má svého nového krále, jímž se z devětadvaceti mladíků stal dvanáctiletý Přemysl Polách. Družina mu dala královskou důvěru, a tak bude hlavní postavou Jízdy králů. Obdobu dávného rituálu se kromě Hluku podařilo dochovat jen na dalších třech místech Moravy. Už letos by se Jízda králů mohla prosadit na prestižní seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

„Je na něm odpovědnost, která je nutná k tomu, aby se posunoval dále,“ tvrdí tatínek krále Martin Polách. Tradici Jízdy králů si v Hluku patřičně hýčkají. Poprvé se o ní zmiňuje kronika už v roce 1865.

„Je to nádhera, skvělá parta. Všichni to pro Hluk dělají s láskou a zadarmo,“ říká tamní místostarosta David Hájek. Už zůstaly jen poslední čtyři Jízdy králů. Rivalita zůstala, slavnosti už sice nekončí únosy krále, sousedé z Hluku a Vlčnova si však vzájemně nic nedarují.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Vlčnovská jízda na konci května, Hluk oslaví jízdu na začátku července. Napětí by mohl snížit snad jen zápis na listinu UNESCO, Jízda králů by se totiž dostala mezi světové kulturní fenomény.