Soutěž Rubikon varuje mladé před riziky sázení

Plzeň - Každý Čech průměrně prosází přes 12 tisíc korun za rok. Takové statistiky řadí Českou republiku na první místo ve střední Evropě, co je však alarmující, problematika hazardu se stále častěji týká mladých lidí ve věku 12 až 16 let. Pomoci má i projekt Rubikon, tedy soutěž pro mládež, se kterou začali na Plzeňsku. Za cíl si klade zvyšování právního vědomí mladých a upozorňovat na loterijní zákon a rizika sázení. Postupně by se měla rozšířit do škol po celé republice.

Rizika sázení si soutěžící v interaktivní soutěži vyzkouší na vlastní kůži. Ta probíhá jako několikahodinová show, s videoklipy i vystoupením spolužáků. Do Rubikonu jsou zapojeni učitelé i rodiče. Projekt iniciovala Asociace provozovatelů kurzových sázek a probíhá pod záštitou ministerstva školství.

„Začínalo se před třemi lety v Plzeňském kraji, letos přibyly Zlínský a Jihomoravský. Postupem času se určitě zapojí i další kraje,“ říká koordinátorka projektu Věra Sládková. Rubikon vyvrcholí 15. června v Senátu, kde budou finalisté prezentovat své názory na dodržování zákonů v ČR.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)