Královédvorská zoo radikálně zdražuje vstupné

Dvůr Králové – Lidé, kteří v létě vyrazí do zoo ve Dvoře Králové, si znatelně připlatí. Zahrada počínaje červnem zvyšuje vstupné, v porovnání například s pražskou zoologickou téměř na dvojnásobek. Zdražení kritizuje i Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem zahrady. Bojí se, že drahé vstupné odradí návštěvníky. Zahrada je v okolí největší atrakcí a město právě na ní stavělo svůj plán na oživení historického centra. Z úbytku turistů mají strach také místní podnikatelé.

Čtyřčlenná rodina od června zaplatí za vstupné 960 korun, před zdražením to bylo 490. Se slevou pro rodiny s dětmi se navíc nově nepočítá. Podle ředitelky zahrady Dany Holečkové by výběr rodinného vstupného zdržoval provoz pokladen. Dospělým se tak zvedne cena o 70 a dětem dokonce o devadesát procent.

Podle kraje je rozhodnutí uspěchané, nepromyšlené a bezohledné. „Radikální zvýšení vstupného ve svém důsledku přinese problém v možném snížení návštěvnosti,“ obává se náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Josef Táborský (ČSSD).

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Vedení zahrady hájí zdražení novou atrakcí. Do safari chce pustit automobily. „Nabízíme novou speciální akci, která v České republice ještě nebyla,“ řekla ČT tisková mluvčí zoo Jana Myslivečková. Podle Táborského ale zahrada nedokáže návštěvníkům nabídnout dvojnásobnou hodnotu, která by zdražení odpovídala.