Ostrava má „světovou“ porodnici

Ostrava - Kompletní rekonstrukci má za sebou porodnice v ostravské Městské nemocnici. Rodičkám poskytne komfort a soukromí. Veškeré vybavení splňuje parametry světové úrovně. Tento týden ještě budou zdravotníci dolaďovat detaily. Naplno se tu provoz rozjede 6. června.

Porodní boxy poskytnou veškeré zázemí. Rodičky je až do porodu nebudou muset vůbec opustit. Čeká je tu i relaxační vana, zatím jediná v České republice. „Myslím si, že to bude strašný přínos pro ty naše maminky. Ta vana má samozřejmě antibakteriální filtry, takže nákaza je téměř nemožná,“ tvrdí vrchní sestra Jarmila Dorazilová. A myslí tu i na tatínky. Boxy jsou totiž připraveny i pro ně. „Tatínci tady mají lehátko a sedačku, která je polohovatelná, pokud by tu zůstávali s rodičkou po celou tu dobu a byli unaveni,“ dodává staniční sestra Renáta Dobranská. Porodnice má i zbrusu nový operační sál pro porody císařským řezem. I těm mohou otcové přihlížet.

„Máme tady okénko, aby tatínkovi nic neuniklo,“ říká manažer marketingu Patrik Neuwirth. Nová porodnice stála přes 40 milionů korun a bude patřit k nejmodernějším v České republice. Ročně tu počítají s osmnácti sty porody. „Rekonstrukcí jsme získali velice špičkově vybavené porodní sály, které umožní především soukromí pacientek,“ doplnil primář porodnicko - gynekologického oddělení Richard Spousta.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)
Nová porodnice
Zdroj: ČT24