EU zaplatí rekonstrukci Kuksu za půl miliardy

Kuks - Zásadní obnova čeká barokní špitál Kuks nedaleko Dvora Králové. Evropská unie má dát 460 milionů na rekonstrukci historického skvostu a dalších 75 milionů na úpravy v přilehlé obci. Plánovaná revitalizace má změnit Kuks na turistické centrum východních Čech. Projekt má ale i své kritiky.

V Kuksu žije 260 obyvatel. To znamená, že na každého člověka přijdou z evropských fondů více než dva miliony korun. Bruselské peníze mají do Kuksu přivést více turistů a zlepšit nabídku služeb. „Chceme obnovit lázeňskou kolonádu, cesty, vybudovat informační centrum a muzeum knihtisku,“ říká Jiří Skalický, ředitel organizace Revitalizace Kuks.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Podle starosty Kuksu Jiřího Berana obec projekt připravuje ve spolupráci s Královéhradeckým krajem už od roku 2006. Kritikům se nelíbí, že se projekt neustále oddaluje. „Protahováním se celá věc prodražuje, je tam pak také prostor ke korupci a dalším nehospodárným činnostem,“ míní jeden z místních zastupitelů Vladimír Potůček. Stavební firmy, které by měly práce provést, chtějí na Kuksu vybrat do podzimu. Kudy se ale těžká technika na staveniště dostane, to se zatím neví. Jediná přístupová cesta nemá zpevněný povrch a zarůstá travou.

Některým zdejším lidem se příliš nezamlouvá ani to, že projekty jsou zaměřené hlavně na turisty. Prostor pro rozvoj místního podnikání v nich zatím příliš nevidí. „Projekty jsou tak nastavené. Cestovní ruch je o tom, aby sem turista nejenom přijel, ale chvíli tu poseděl, v lepším případě dvě tři noci strávil, nechal tu nějaké peníze a zase odjel,“ brání se Skalický.