Parkoviště v zimních střediskách nestíhají

Šumava/Krkonoše/Krušné Hory – Hory zažívají víkendový nápor lyžařů. S tím však nastává problém: největší komplikace způsobuje nedostatečná kapacita parkovišť u sjezdovek a zimních středisek.

Ucpané silnice, nervózní řidiči a přeplněná parkoviště – kolabující dopravu musí řídit policejní hlídky. Tak to vypadá v okolí Klínovce v sobotu dopoledne, když lyžaři spěchají na svahy. „Je tady 500 aut, čekají, různě tady jezdí dokolečka. Dalších 300 míst by se uživilo. Kdo si nepřivstal, měl smůlu, horko těžko sháněl místo,“ konstatují samotní řidiči.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

S dopravou a parkováním v okolí vyhlášených lyžařských center mají problémy také řidiči v okolí Zadova na Šumavě nebo v Krkonoších u Janských Lázní. Příčin je podle provozovatelů víc. Ceny benzinu odrazují některé lyžaře od nákladných cest do zahraničí. A navíc, lepší komfort než v minulosti už nabízejí i české hory. „Jenom u nás je nárůst v řádu desítek tisíc za sezonu. A předpokládám, že to bude i na jiných horách,“ potvrdil jednatel Skiareálu Klínovec Petr Zeman.

Provozovatelé hledají rychlé řešení, v okolí Klínovce a Jáchymova mají vyrůst nová parkoviště. Už příští rok by měly o sjízdnosti krušnohorských silnic lyžaře informovat speciální světelné tabule. Díky tomu ze zavátých silnic zmizí i bezmocní řidiči. Pro běžkaře, kteří parkují podél cest, bude platit přísnější metr. Sejít by se proto měli rychle policisté, starostové a vlekaři. „Na základě těchto negativních zkušeností bych chtěl ještě během této zimy všechny dostat k jednomu stolu,“ prohlásil starosta Božího Daru Jan Horník (nez.).

Krajští politici souhlasí, přizvat chtějí ještě záchrannou službu a hasiče. Jednání odstartují už začátkem příštího týdne.