Čeští a polští hasiči trénovali společně

Bolatice (Opavsko) - Rozsáhlý požár haly na výrobu lan v Bolaticích na Opavsku a 500 zaměstnanců v ohrožení života. Takový byl scénář společného cvičení českých a polských hasičů. Mělo prověřit připravenost všech složek Integrovaného záchranného systému.

Hustý dým se valí z haly, kterou ničí oheň. Kvůli nedopalku cigarety hoří uvnitř haly sto tun právě vyrobených lan. Zaměstnancům firmy se podařilo utéct do bezpečí. Do pěti minut jsou na místě profesionální a dobrovolní hasiči z Opavska. O půl hodiny později přijíždějí na pomoc jejich zahraniční kolegové. S živlem bojuje dohromady padesát mužů. Kvůli hořícím chemikálím si musí nasadit masky s filtrem.

Tak vypadal cvičný požár v bolatické továrně, na kterém ověřovali své schopnosti společně hasiči z Opavy a polské Ratiboře. „Testujeme dojezdové časy. Abychom cvičení urychlili, polští kolegové byli už připraveni na hranicích,“ popsal velitel opavských hasičů Břetislav Janošek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Opavští hasiči spolupracují s polskými kolegy z nedaleké Ratiboře už několik let. Předloni oba regiony posvětily vzájemné vztahy smlouvou. „Doufejme, že zůstaneme pouze u společných cvičení, že žádné velké požáry nebudou,“ dodal ratibořský velitel Jan Pawnik. Čeští a polští hasiči spolu cvičí nejméně jednou ročně, loni to bylo na polské straně poblíž Ratiboře.