Nohy ženu neunesly, nadýchala 5,7 promile

Otrokovice – Téměř tragicky skončilo popíjení alkoholu třiačtyřicetiletou ženou v Otrokovicích. Kolemjdoucí ji nalezli, když ležela hned vedle železniční trati. Dále se nedostala, protože ji přestaly poslouchat nohy. Přivolaní policisté ženu odtáhli do bezpečí a nechali ji dýchnout. První zkouška ukázala, že měla žena v krvi 5,52 promile alkoholu, při opakovaném testu ukázal přístroj koncentraci 5,72 promile.

Ležící opilou ženu nalezli kolemjdoucí ve středu v poledne u železniční trati v otrokovické ulici Osvobození. Žena se snažila postavit na nohy, to se jí však nepodařilo. Pomohli jí až přivolaní policisté, kteří se také rozhodli zjistit, nakolik opilá žena vlastně je. První výsledek dechové zkoušky vyvolal údiv policistů i přivolaného lékaře, dokonce podezírali přístroj z poruchy. Po opakování dechové zkoušky konstatoval lékař otravu alkoholem a rozhodl o převozu ženy na internu zlínské krajské nemocnice.

Ačkoli jsou výsledky 5,5 i 5,7 promile vysoko nad koncentrací považovanou za smrtelnou, není to v rámci regionu historicky největší opilost. Loni jednatřicetiletý muž z Karolinky na Vsetínsku nadýchal 7,78 promile. Téměř osm promile potom činí celostátní „rekord“, jehož držitel ze Semilska se dokonce usadil za volant. Jako celosvětově nejvyšší zaznamenaná koncentrace alkoholu je uváděna hodnota 12,3 promile naměřená v Polsku.

Otrava alkoholem je podle odborníků kritická při koncentraci nad čtyři promile. Tehdy většina lidí upadá do bezvědomí nebo do hlubokého opileckého spánku. Pokud jsou ještě při vědomí, podléhají iluzím, nedokážou vnímat rychlost, nereagují a nekoordinují pohyby.