Kostel, který přišel o věž, se po čtyřech letech otevírá

Lenešice (Lounsko) – Čtyři roky složitých oprav kostela v Lenešicích na Lounsku zaznamenaly výrazný posun. Tamní památka zřejmě vlivem historicky nesprávné rekonstrukce přišla v roce 2008 o věž. Ta se zřítila i s varhanami, které byly umístěné pod ní. Nyní se kostel alespoň zčásti otevře veřejnosti pro pravidelné bohoslužby. Půjde v krátké době o druhou možnost nahlédnout do opravovaného objektu. „Obnovenou premiéru“ měl při tradiční Noci kostelů.

„Dostavěná je asi čtvrtina věže. Všechno záleží na tom, kdy na zbytek seženeme peníze,“ uvedl Zdeněk Plaček z Lenešického okrašlovacího spolku s tím, že ideálně by chtěli dostavbu věže i celkovou opravu stihnout do pěti let. Po nedělním klavírním koncertě, kdy už bude v kostele i mobiliář, se stavba otevře nastálo. Termín 28. října nebyl podle Plačka zvolen náhodou, ten den se slaví svátek svatých Šimona a Judy, kterým je kostel z roku 1262 zasvěcený.

Za pád věže v roce 2008 pravděpodobně mohla nepovedená přestavba původně románského kostela v roce 1800, která statiku kostela vážně narušila. Věž se začala naklánět už rok a půl před pádem. Opravy začaly ještě předtím, v roce 2002 byla na kostele vyměněna střešní krytina a o šest let později byl hotový i projekt na celkovou opravu.

Kostel v Lenešicích bude mít znovu věž
Zdroj: ČT24

Začít se podle tehdejšího starosty Lenešic Karla Nováčka mělo 11. července 2008, věž ale spadla týden před tím. „Zřícení věže umožnilo rozšířit archeologům poznání o místním osídlení, způsobech zdění a opracování kamene, které je u staveb stojících vyloučené,“ uvedl Plaček i dobrou stránku celé věci.