Moravskoslezský smog polevuje, prašněji je v severních Čechách

Ostrava – Smog, který již téměř týden trápí Moravskoslezský kraj, polevuje. Limit pro polétavý prach je překročen pouze na některých stanicích a jenom mírně. Podstatně horší je ale situace v Ústeckém kraji. Dílčí hodinové údaje naznačují i dvojnásobné překročení limitu koncentrace prachových částic v ovzduší, celodenní průměrné hodnoty jsou sice mírnější, ale přesto většinou nad limitem.

V Moravskoslezském kraji jsou podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu překročeny denní hodnoty koncentrace částic polétavého prachu o průměru menším než 10 mikrometrů ve Věřnovicích, Karviné a Českém Těšíně. Nejvyšší hodnota se vyskytla ve Věřnovicích, a to 59 mikrogramů na metr krychlový. Hygienický limit je 50 mikrogramů. Stále však ještě platí smogová situace, kterou meteorologové vyhlásili v noci na čtvrtek. Předpokládáme, že se hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu budou nadále pohybovat kolem imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový," uvedli meteorologové.

Zatímco na severu Moravy a ve Slezsku se rozptylové podmínky zlepšují, v severních Čechách je situace naopak horší. V Ústeckém kraji je limitní hodnota koncentrace prachu v ovzduší překročena na většině stanic, v Mostě například naměřili meteorologové 70 mikrogramů na metr krychlový, v Chomutově 67 mikrogramů. Hodinové hodnoty, jejichž celodenní průměr je klíčovým ukazatelem, jsou potom dopoledne ještě vyšší – v obou městech stejně jako v Teplicích a Lomu na Mostecku překročily 100 mikrogramů na metr krychlový.

Limit je překročen i v některých dalších městech, například Jablonci nad Nisou nebo Kladně. Hodinové údaje ale naznačují možné zlepšení.