I Olomouc má problém s komunistickým radním pro školství

Olomouc – I třetí komunistický krajský radní, který má na starosti školství, musí čelit odporu. Zatímco proti jihočeské školské radní z KSČM protestovali 17. listopadu středoškolští studenti a ze středních škol zněla kritika také v Královéhradeckém kraji, proti dosazení Zdeňka Švece zvoleného za komunisty na post hejtmanského náměstka pro školství v Olomouckém kraji sepsali petici na Filozofické fakultě Univerzity Palackého, zjistila krajská příloha deníku MF Dnes. Švec ale poukazuje, že je nestraník a především že ze své pozice nešíří ideologii, nýbrž pouze rozděluje peníze pro krajem zřizované školy.

Autoři petice hovoří po dosazení Zdeňka Švece zvoleného za KSČM na křeslo olomouckého krajského náměstka pro školství o schizofrenii. „Učitelé ve škole dětem vykládají o totalitě a událostech po roce 1948 a na krajském úřadě bude sedět náměstek navržený komunistickou stranou,“ uvedl důvody petice její iniciátor a vedoucí katedry historie Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Švec ovšem své místo nechce opustit. Poukazuje, že ze své funkce nemůže do výuky prosazovat ideologii, na starosti má především rozdělování financí pro střední školy. Vyměnit ho se nechystá ani hejtman Jiří Rozbořil.

Proti komunistické radní pro školství se bouří jihočeští studenti, rovněž v Královéhradeckém kraji proti stejně stranicky obsazené funkci některé školy protestovaly.

Zdeněk Švec je jedním ze tří krajských radních pro školství, kteří v nových regionálních vládách reprezentují KSČM. V Jihočeském kraji usedla do křesla školské radní Vítězslava Baborová, proti jejímu dosazení protestovali 17. listopadu studenti na náměstí v krajském městě, k její výměně vyzval hejtmana Jiřího Zimolu také PEN klub. V Královéhradeckém kraji bude na školské záležitosti dohlížet Táňa Šormová. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva proti tomu protestovali středoškolští studenti, mimo jiné transparentem „Stop KSČ(M) ve školství“.