Předsedou ROP Severozápad byl zvolen Petr Navrátil

Karlovy Vary - Předsedou výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad byl dnes zvolen Petr Navrátil (ČSSD). Radní Karlovarského kraje bude předsedat radě, kterou čeká řešení hrozby více než dvoumiliardové sankce za chyby v čerpání projektů dotovaných z Evropské unie. Jeho zástupcem bude Milan Pipal (KSČM) z Ústeckého kraje. Program je od letošního roku kvůli podezřelým finančním operacím pozastavený a peníze žadatelům neproplácí.

Regionální rada dnes zasedala poprvé po říjnových krajských volbách. Volbami skončilo funkční období dosavadních členů rady. Hned na prvním jednání nového zastupitelstva Karlovarského i Ústeckého kraje zastupitelé zvolili své zástupce do regionální rady.

Podle Navrátila nyní čeká výbor zejména řešení korekcí, které se týkají obou krajů a jejichž výše ještě není pevně stanovena. „Musíme také vybrat nového ředitele úřadu regionální rady. Nyní běží výběrové řízení a už jsme jmenovali výběrovou komisi, která dá výboru doporučení na jmenování nového ředitele,“ uvedl Navrátil.

Poslední ředitel úřadu Pavel Markvart je, stejně jako jeho předchůdci, vyšetřován v souvislosti s údajnou korupcí při rozdělování peněz ROP Severozápad. V Ústeckém a Karlovarském kraji měl rozdělit 19 miliard korun. Zhruba 16 miliard už rozdělil, z toho asi 11 miliard proplatil. Program je od letoška zastavený kvůli podezřelým finančním operacím a na rozdělení zbytku peněz je čas jen do konce roku 2013. Evropská komise navrhla pro schválené projekty sankci ve výši deseti procent dotace a dalších 12,4 procenta pro už proplacené projekty.

Nový ředitel by také měl stabilizovat chod úřadu, z něhož řada odborníků v posledních měsících odešla. Dalším úkolem pro regionální radu bude připravit rozdělení zbývajících peněz, které v ROP Severozápad ještě zbyly. Jde asi o čtyři miliardy korun.

Kdy se podaří znovu obnovit chod úřadu a celého programu, není zatím jisté, řekl Navrátil. Stejně tak jako kdy se začnou znovu proplácet už hotové projekty. „Letos to určitě nebude,“ dodal.