ČHMÚ varuje před náledím

Praha – Až do 10 hodin ráno platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před náledím. Klouzat to může v celé republice. Shodná výstraha platila i minulou noc, zejména řidiči se mohli přesvědčit, jaké nebezpečí hrozí – došlo k řadě dopravních nehod, u Vysokého Mýta po jedné z nich zemřel jeden člověk. Problémy byly hlavně na menších silnicích ve středních, západních a jižních Čechách a na Vysočině.

ČHMÚ varoval, že led se může objevit kdekoli na území ČR v polohách do 700 metrů nadmořské výšky. Meteorologové proto řidičům doporučují, aby pozorně sledovali dopravní zpravodajství. Přes noc může také sněžit nebo pršet. „Vzhledem k mokrým povrchům nebo mokrému sněhu se bude během noci na středu místy tvořit náledí,“ upozornil ČHMÚ.

Již minulou noc a zejména ráno způsobily ledovka a sníh na silnicích desítky dopravních nehod. Několik aut bouralo na silnici I/32 z Jičína do Poděbrad, nehoda byla hlášena také na silnici z Prahy na Mladou Boleslav. Šest aut se potom srazilo v Olomouci. Mezi Vysokým Mýtem a Hradcem Králové se stala tragická nehoda dvou aut, nákladního a osobního, a vyžádala si jednu oběť. Problémy kvůli sněhu a ledu měly zejména kamiony, dva se převrátily, některé uvízly v kopcích.

Kdo uklidí chodníky?

Zatímco řidiči bojují s ledem, města mají potíže spíše se sněhem. Například v Děčíně, kde uklízeli nezaměstnaní lidé, odmítá část z nich od pondělí nastoupit do práce. Podle rozhodnutí ústavního soudu totiž musí být veřejná služba čistě dobrovolná a za její odmítnutí nehrozí trest.

Magistrát předpokládá, že jich bude dále ubývat a ze současných 66 lidí na veřejných službách jich do konce týdne bude pracovat už jenom dvacet. Radnice se ovšem pokusí motivovat je. Nezaměstnaní, kteří to nevzdají, by měli být převedeni na takzvané veřejně prospěšné práce, které jsou placené. Město se také obrátí na školy, jejichž žáci by mohli pomoci, příspěvkové organizace, a neuspěje-li, pokusí se najmout úklidovou firmu.

Vydáno pod