V Bílé Vodě vědí, jak proměnit hostie v chipsy

Bílá Voda (Jesenicko) - V jediné tuzemské hostiárně Unita v Bílé Vodě na Jesenicku přišli na způsob, jak zužitkovat zbytky po výrobě kulatých oplatků určených ke svatému příjímání. Dříve se „odpad“ po výrobě hostií dával do pytlů a rozvážel po farách, nyní se však vymyslel originálnější způsob jejich využití - vytvářejí se z nich speciální Unichipsy.

Půl kila vyjde na 20 korun

Půlkilogramový balíček netradičních chipsů vyrobených pouze z mouky a vody stojí 20 korun. Unichipsy jsou k dostání například v prodejnách, které provozují charity či Karmelitánské nakladatelství.

„Za rok na tuzemském trhu prodáme zhruba 5 000 balíčků. Unichipsy neobsahují žádný tuk ani sůl, takže mají úplně stejnou chuť jako hostie a jsou dietní,“ prohlásil jednatel společnosti Unita Milan Uhlíř.

Poptávka po hostiích klesá, firmu drží výroba oplatků

Hlavní hrozbou pro společnost je stále klesající poptávka po hostiích. Důvodem je jednoduše menší počet věřících a rovněž i polská konkurence. V roce 1994 firma Unita upekla 30 milionů hostií ročně, loni jich bylo jen 20 milionů kusů. Hostiárnu v Bílé Vodě drží nad vodou lázeňské oplatky, jejichž produkce naopak roste.

„Poptávka po hostiích citelně klesla v 90. letech, teď už je poměrně stabilní. Výpadek se nám podařilo nahradit zavedením výroby lázeňských oplatků, která i po loňském mírném snížení tvoří už více než dvě třetiny našich tržeb,“ podotkl Uhlíř.

Historie

Výrobna hostií v Bílé Vodě vznikla v polovině 80. let. Pracovaly v ní tehdy řeholnice, které do odlehlé obce nedobrovolně vystěhoval komunistický režim. Do roku 1994 provoz vedly sestry vincentky, pak je vystřídaly premonstrátky, které se však v roce 2001 vrátily na Slovensko. Od té doby v hostiárně Unita pracují obyčejní zaměstnanci a provoz zajišťuje Diecézní charita ostravsko-opavská.