Obce začínají nabízet práci nezaměstnaným

Rychnov nad Kněžnou – Nabízet práci dlouhodobě nezaměstnaným lidem začínají některá občanská sdružení. Často jde o model veřejně prospěšných prací, lidé tak pro města a obce udržují zeleň, silnice nebo budovy. Podobně zaměstnat lidi bez práce se pokoušejí také některé radnice, ktaré však místo peněz nabízejí za práci stravenky.

Pro pomoc lidem, kteří dlouhodobě nemohou najít práci, založily orlickohorské obce sdružení Splav. Získalo grant od Evropské unie, dosud nezaměstnaní lidé – často starší, kteří z různých důvodů přišli o práci a žádný zaměstnavatel o ně už nestál – pro ně teď například udržují zeleň. Sdružení Splav také zajistilo potřebné rekvalifikace. „V oboru zahradník pro práci s motorovou pilou, pro práci s křovinořezem,“ přiblížil koordinátor projektu Vladimír Bukovský.

Jistotu práce ale mají dříve nezaměstnaní lidé, jichž pro Splav zatím pracuje 60, jenom do konce roku. Potom dojdou evropské peníze, další financování zatím sdružení nemá zajištěno.

Podobnou práci dávají lidem občas i přímo samotné obce. Například městský úřad v Novosedlech nad Nežárkou zaměstnává na veřejně prospěšné práce dva lidi, a to již dvanáct let. „Veřejně prospěšná práce je práce jako každá jiná, dá se z ní uživit,“ upozornil současný zaměstnanec obecního úřadu Josef Homola. Podle starosty Filipa Mencla vyniknou výsledky takto zaměstnaných lidí zejména při srovnání s prací, kterou odváděli lidé při nedávno zrušené veřejné službě.

Ne každá radnice za práci platí penězi

Radnice Lokte na Sokolovsku se také rozhodla dát práci nezaměstnaným lidem. Za úklid ulic, kde zůstávají odpadky po turistech, sjíždějících se na známý středověký hrad, ovšem nedostávají peníze, nýbrž stravenky. „Finanční podporu jsme nezvolili záměrně, aby to neskončilo v automatech a alkoholu, abychom je skutečně podpořili, aby si za to mohli koupit jídlo,“ vysvětlil starosta Zdeněk Bednář.

Pokud se někdo ze zájemců o práci osvědčí, město slibuje, že v budoucnu ke stravenkám přidá i peníze a spolehlivé lidi najme například na uklízení sněhu. Nezaměstnaní by raději dostávali peníze hned, i stravenky ale vítají.

Přemysl Šrámek, Kristina Vrkočová a Antonín Bruštík o práci pro nezaměstnané (zdroj: ČT24)