Záchrana pro ROP SZ? Ministr nabídl miliardu z dotačního přebytku

Praha – Stát poskytne krajům, po kterých chce, aby se složily na korekce udělené za chyby při rozdělování evropských dotací, zhruba miliardu korun. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) oznámil, že nabídne přebytky, které vznikají při proplácení dotací na některé projekty soukromých žadatelů a leží na účtu Národního fondu. Předseda nejproblematičtější Regionální rady Severozápad Petr Navrátil (ČSSD) ministerské rozhodnutí uvítal, očekává, že již během prázdnin miliardovou nabídku projednají krajská zastupitelstva.

Představitelé krajů sice dlouhodobě kritizovali rozhodnutí státu nechávat placení korekcí výhradně na nich, situace se ale vyhrotila až v okamžiku, kdy Evropská komise podmínila obnovení pozastaveného proplácení dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji zaplacením 2,6 miliard korun. Zastupitelstvo Ústeckého kraje odmítlo přijmout svůj podíl, představitelé Karlovarského kraje váhají a uvítali by, kdyby se na placení podílel stát. Ministerstvo financí to dlouho odmítalo, ale teď je to reálné. „Chci dát krajům a svému nástupci k dispozici saldo, které vzniklo díky tomu, že zatímco Evropská komise proplácí prostředky na úroveň kofinancování 15 procent, regionální rady měly v drtivé většině případů podíl národních zdrojů vyšší. Na účtu Národního fondu vzniklo saldo asi jedné miliardy korun. Bylo by možné a nebylo by nefér tuto miliardu použít na pomoc krajům s korekcemi,“ řekl ministr financí v demisi Miroslav Kalousek.

Kraje by nabídka mohla zaujmout

Ministerstvo financí dosud nabízelo krajům regionu soudržnosti Severozápad pouze půjčku, kterou by deset let splácely. To ale jejich vedení odmítala s tím, že by i jednotlivé splátky byly neúnosně vysoké. „V rozpočtovém výhledu nevidím šanci, jak získat 180 milionů ročně,“ řekl před časem hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Nová nabídka využití přebytků Národního fondu by však mohla kraje zaujmout. Jednat o ní budou zřejmě ještě během prázdnin. Podle předsedy Regionální rady Severozápad a současně karlovarského hejtmanského náměstka Petra Navrátila jde o vstřícný krok ministerstva financí. „Karlovarský kraj uvažuje o tom, že bude svoláno mimořádné zastupitelstvo, předpokládám na konci měsíce. Předpokládám, že v případě, že se to potvrdí a ta částka bude významná, tak budu mluvit s ústeckým hejtmanem, aby svolal zastupitelstvo, aby se ta možnost projednala,“ řekl Navrátil.

Petr Navrátil navíc očekává, že peněz, které zůstávají v Národním fondu, bude více, než se domnívá Miroslav Kalousek, možná dokonce tolik, že korekci uhradí z poloviny. Doufá proto, že již brzy bude možné znovu spustit ROP Severozápad. „Budeme žádat příjemce, aby přišli se svými projekty a konzultovali je na úřadu regionální rady,“ uvedl předseda regionální rady.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Svých miliard se ROP Severozápad nevzdá, i když k nim nemůže

Protože hrozí, že problematické operační programy v čele s pozastaveným ROP Severozápad nestihnou do roku 2015 vyčerpat všechny přidělené prostředky, chtěl by je stát převést do méně problematických programů. Peníze z ROP Severozápad se ale patrně „stěhovat“ nebudou, monitorovací výbor regionální rady to odmítl. Podle předsedy rady Petra Navrátila proto, že se ministerstvo pro místní rozvoj pokouší prodloužit termín k vyčerpání evropských peněz o rok. Kdyby se to podařilo, je Navrátil přesvědčen, že by Severozápad stihl rozdělit všech svých 3,1 miliardy korun. „Návrh pro revizi nebyl schválen. Čtyři hlasy podporovaly revizi, čtyři nepodporovaly a zbytek se zdržel, čemuž rozumím,“ řekl Navrátil.

Více ministr nechce dát

Nic dalšího kromě peněz z Národního fondu ale odcházející ministr Kalousek krajům zatíženým korekcemi nechce nabídnout. „Pokládám to za naprosté maximum,“ řekl. Peníze by si přitom měly rozdělit kromě krajů Severozápadu také ty, které čerpají dotace z ROP Severovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko. Kalousek zdůvodňoval odmítnutí platit korekce za kraje tím, že je Evropská komise nařídila kvůli chybám, jichž se při přidělování dotací dopustili krajští politici, kteří sedí ve výborech regionálních rad. „Není možné na úkor daňových poplatníků v krajích, kde se reprezentace chovaly zodpovědně a k žádným korekcím nedochází, doplácet z národních zdrojů. Byla by to výrazná diskriminace. Vezmu-li to vůči daňovému poplatníkovi v Jihomoravském kraji: Byl by v podstatě oloupen o své peníze, aby přispěl na nepořádky a možná i zlodějiny v ROP Severozápad,“ zopakoval Miroslav Kalousek. Že by se jeho úřad na „nepořádku a zlodějinách“ podílel tím, že zanedbával kontrolu nad využíváním evropských peněz, jak nedávno naznačila Evropská komise, Kalousek odmítá. Ministerstvo financí odkázalo na úřady regionálních rad, které až do loňského roku měly kontrolní pravomoci.

Kauza ROP Severozápad se vleče již od roku 2011, kdy policie zadržela tehdejšího ředitele Úřadu Regionální rady Severozápad Petra Kušnierze, kterého později poslal soud do vězení kvůli korupci. Ministerstvo financí a později i samotná Evropská komise poslaly na úřad auditory, kteří naznačili, že rozdělování dotací v minulosti neprobíhalo v souladu s pravidly. Ministerský audit poukázal na systémové chyby, podle komise také chyběl dohled nad využíváním evropských peněz. EK potom nařídila tzv. plošnou korekci – tedy navrácení chybně vydaných peněz zpět do operačního programu. Její výše má být 2,6 miliardy korun, které odmítají zaplatit kraje i stát. Kromě Kušnierze obvinila policie kvůli podezření z manipulací při rozdělování dotací také tehdejšího náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu, Kušnierzova nástupce Pavla Markvarta i předchůdce Petra Vráblíka. O místo přišel také první předseda regionální rady Jiří Šulc, kterého odvolal výbor. V současnosti je předsedou Regionální rady Severozápad regionální politik z Karlovarského kraje Petr Novotný (ČSSD) – též náměstek karlovarského hejtmana. Ředitelkou úřadu je Jana Havlicová, která dříve pracovala na nižších úřednických pozicích.

Evropská komise
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny