Velichovky jsou na prodej, zájemci mohou nabídky podávat do února

Velichovky (Náchodsko) – Na Lázně Velichovky insolvenční správce vypsal výběrové řízení. Zájemci o zkrachovalý podnik mohou podávat nabídky do 20. února. Odhadní cena objektu je 110,6 milionu. Lázně se specializovaly na léčbu pohybového ústrojí a mimo provoz jsou už od července.

Zájemci o lázně se již podle insolvenčního správce Davida Jánošíka přihlásili. „Je několik zájemců z České republiky i ze zahraničí, které bych označil za vážné,“ řekl Jánošík. Zkrachovalé lázně mají zhruba 140 věřitelů, kteří žádají 64 milionů korun, dalších 15 milionů korun žádají bývalí zaměstnanci. Hodnota majetku je však vyšší než dluhy, takže v případě úspěšného prodeje by mohli věřitelé dostat všechno zpět.

Klíčová je výška nabídnuté ceny

Jediným hodnotícím kritériem výběrového řízení je výše nabídnuté ceny. Účastník výběrového řízení musí v případě předložení nabídky složit kauci pět milionů korun. Věřitelský výbor si vyhradil i právo všechny předložené nabídky odmítnout. Lázně Velichovky se na konci června do insolvence samy navrhly, a to pro platební neschopnost. Úpadek chtěly řešit reorganizací, ale nakonec žádný reorganizační plán soudu nepředložily. Soud je tak 22. července poslal do konkurzu.  

Nejlepším řešením pro lázně by podle dřívějšího vyjádření předsedy představenstva lázní Petra Buriana bylo obnovení lázeňství či jiné podobné činnosti pod novým majitelem. Mohlo by to i umožnit návrat alespoň části ze 100 bývalých zaměstnanců do Velichovek. Lázně mají zhruba 400 lůžek, všechny s příslušenstvím. Všechny budovy v areálu prošly v minulých letech rekonstrukcí.