Na sbírku poezie z pera policistů už je vybraná více než polovina peněz

muž v ponožkách přiznal že zřejmě ve zmatku výplň dveří prokopl úmyslně Brno - Na začátku se to zdálo jako recese, která si žije svým vlastním životem jen na sociálních sítích. Jenže po měsíci se stal z básní s volným veršem, které vznikly ze svodek brněnských strážníků, fenomén. Facebooková skupina Městská poezie Brno má už přes dva tisíce fanoušků a připravuje se i knižní vydání sbírky. Z potřebných 40 tisíc korun mají autoři nápadu už více než polovinu.

Podle spoluautora nápadu, filozofa Marka Pichy si policejní svodky brněnských strážníků o převedení do básnické podoby přímo říkaly. "V básních máte možnost věty rozdělit do veršů a přitáhnout tak pozornost k jednotlivým slovům. Když narazíte na formulace jako „senior připravil holubovi občerstvení“ nebo „strážníci našli obrovskou krabici v ulici Jakuba Obrovského“, tak člověku dojde, že jim jde o něco víc než jen o suchou svodku, že chtějí, abychom z toho taky něco měli," popisoval svoji motivaci Picha.

Obrovský zájem internetového publika autory podnítil i k nápadu vydat výběr těch nejlepších básní knižně. Za týden se jim na internetu podařilo vybrat více než 25 tisíc korun. Mezi stovkou těch, kteří přispěli, jsou i zaměstnanci tiskového odboru. „Sice jsem si v minulosti nějaké básničky psal pro svou osobní potřebu, ale nenapadlo by mě, že bych někdy byl básníkem. Vlastně si ani nemyslím, že jsem se jím stal, toto beru spíš jako počin autorů,“ okomentoval projekt mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Městská poezie Brno

muž totiž chtěl sledovat
zajímavý hokejový zápas

což se absolutně
nelíbilo jeho partnerce

za přítomnosti strážníků
však dvojice své emoce zklidnila

a domluvila se na dalším
sledování televizního programu

***

hlídka
zajistila likvidaci
větve

Recese se všichni přispěvatelé drží do posledního detailu – na transparentní konto posílají symbolických 156 korun nebo násobky této částky. Právě takové je telefonní číslo městské policie, a přesně tolik básní má obsahovat sbírka Hořící pařez.

Jako cílovou částku, kterou chtějí vybrat, si autoři projektu Marek Picha a Kateřina Čadová stanovili 40 tisíc korun. Peníze, které nepadnou na tisk a distribuci sbírky, chtějí věnovat brněnskému útulku pro psy a kočky.

A ještě na závěr – tiskové oddělení brněnské policie už v diskuzním vláknu na Facebooku přislíbilo, že všechny výtisky sbírky čtenářům podepíše.

Příklady táhnou

Raketový úspěch brněnské dvojice už inspiroval i další fanoušky policejních svodek. Už v polovině srpna vznikla odnož Městské poezie v Opavě. Ani na severu Moravy strážníkům smysl pro poetické vyjadřování nechybí.

Městská poezie Opava

i když pootvírala všechna okna
pták nechce vyletět ven
a ona
má z něj strach…

hlídka vyrazila na místo
a holuba
vyhnala oknem ven

(holub v ložnici)

***

v dřevěném domečku
na dětském hřišti
někdo vykonal potřebu a exkrement
neuklidil

(překvapení na den dětí)

A teprve pár hodin existuje i profil pražských strážníků. Stránka návštěvníka vítá jednou z jejich básní. Obě variace na brněnskou městskou poezii ale svoje fanoušky teprve hledají.

Městská poezie Praha

na výzvy policistů

útočník odvětil:

„Kašlu na vás, košťata!“

***

popadl plato
čokoládových vajíček s překvapením
a z prodejny utekl
neznámo kam

(mlsouni vzali večerku útokem)