Hranice u Aše: Více než 100 let staré nádraží zmizí ze světa

Aš – Správa železnice plánuje v severozápadních Čechách zbourat až 31 objektů, jsou mezi nimi zastávky i nádraží. To se ale nelíbí některým radnicím. Například v Hranicích u Aše, kde už demolice začala, měli o budovu nádraží velký zájem. Více než sto let staré nádraží v Hranicích u Aše je přitom symbol nejzápadnější vlakové stanice v Česku.

Nádraží v Hranicích bylo nejzápadnější výspou české železnice, teď ho SŽDC bourá (zdroj: ČT24)

Vlastník budovy, Správa železniční dopravní cesty, tvrdí, že nádraží bylo ve špatném stavu a jeho demolice byla nutná. S tím ale nesouhlasí řada obyvatel Hranic. „Střecha byla v pořádku, nezatékalo tam, základy jsou v pořádku, proč jim to vadilo, to já nevím,“ řekl například Werner Künzel, který bydlí jen pár metrů od nádraží a celý život je fanouškem železnice.

Radnice měla o nevyužitou nádražní budovu zájem, chtěla ji přestavět na turistickou ubytovnu a byty. Nedávno proto požádala vlastníka o bezúplatný převod. „Po nějaké době nám přišel dopis, kdy nám byla nabídnuta budova k odkoupení, to odmítáme,“ řekl starosta Hranic Miroslav Picka (nez.).

„SŽDC jako správný hospodář nejdříve musí budovu prodat za cenou obvyklou, teprve v případě, že se pro budovu za tuto cenu nenajde žádný kupec, můžeme přistoupit k prodeji za jednu korunu či převodu zdarma,“ brání se mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Proč k bezúplatnému převodu nakonec nedošlo, mluvčí ale nevysvětlil. Místo vyjednavačů do Hranic rovnou přijela demoliční firma.

Už před dvěma lety správci železnice nechali zbourat nádraží ve vedlejší Studánce. Na místě je teď jen zastávka pro cestující. Zmizet mají i další tři desítky staveb. „Pro tyto objekty už SŽDC nemá další využití, nenašel se ani žádný zájemce o jejich pronájem či koupi,“ vysvětlil Illiaš s tím, že má jít hlavně o zastávky, různé přístřešky a bývalé strážní domky u tratí.