ANO i ve vedení Karlových Varů, primátorem zůstává Kulhánek

Karlovy Vary - Primátorem Karlových Varů zůstane Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa - KOA). Dohodli se na tom večer KOA, ANO a hnutí Karlovaráci, kteří v Karlových Varech zřejmě vytvoří koalici. „Hledali jsme koaliční partnery s co největší silou a zároveň s co největší shodou v programových bodech,“ řekl Kulhánek s tím, že v komunálních volbách přišla KOA o předchozí koaliční partnery. „Byl to pro nás určitý otazník, proto jsme hned po volbách vedli opakovaná jednání, abychom se poznali a zjistili své názory a priority,“ dodal na adresu hnutí ANO. Výkonným orgánem města bude devítičlenná rada města, v níž budou mít čtyři křesla KOA, tři ANO a dvě Karlovaráci.

Rada města Karlovy vary bude mít podle dohody devět členů. Čtyři členové Rady by podle dohody měli být uvolnění, pět členů rady neuvolněných. „Jednotlivé subjekty se shodly na znění koaliční smlouvy, která upravuje personální záležitosti, zásady koaliční spolupráce, řešení sporů a její nedílnou součástí bude programové prohlášení,“ uvedl Kulhánek.

Podle Kulhánka si návrh programového prohlášení po vnitřních revizích jednotlivé subjekty vyměnily k vyhodnocení připomínky a výsledné znění bude prodiskutováno na dalším koaličním jednání ve středu večer.

Kulhánek: Hnutí ANO pro nás bylo otazníkem (zdroj: ČT24)

V Karlových Varech ve volbách dostala KOA 21,31 procenta hlasů a devět mandátů, ANO 15,38 procenta hlasů a šest mandátů, Karlovaráci 11,86 procenta hlasů a pět mandátů. Za nimi skončila ČSSD s pěti mandáty, po třech mandátech získalo hnutí O co jim jde?! a KSČM, se dvěma mandáty půjdou do zastupitelstva ODS a ALTERNATIVA.

Komise a výbory rady a zastupitelstva budou podle dohody devítičlenné nebo sedmičlenné. V případě devíti členů je zastoupení nominací tří zástupců z KOA, dvou z ANO, dvou za Karlováráky, dva členy bude mít opozice. V případě sedmi členů má být zastoupení nominací složené ze dvou členů z KOA, jednoho z ANO, jednoho od Karlovaráků a tří z opozice.

Podle dohody koaličních stran bude vytvořena úzká odborná pracovní skupina s maximálně pěti členy pro dokončení územního plánu, na které město a hlavně investoři čekají už několik let.

V Karlových Varech před čtyřmi lety nejprve vznikla koalice K20, kterou tvořili zástupci KOA, ALTERNATIVY, TOP 09 a hnutí O co jim jde?! Vydržela ale jen rok. Poté se vytvořila nová koalice tvořená KOA, TOP 09, ODS a nezávislými zastupiteli, měla v zastupitelstvu 23 hlasů a vydržela bez konfliktů až do voleb. Část nezávislých zastupitelů z koalice mezitím vytvořila klub Starostů a nezávislých (STAN).