Ústí nad Labem povede lídr ANO Zikmund, Olomouc už zná i radní

Ústí nad Labem – Josef Zikmund z hnutí ANO se stane ústeckým primátorem. Vítěz voleb uzavřel koalici s hnutím PRO! Ústí, které již dříve souhlasilo s tím, že do primátorského křesla usedne zástupce ANO. To nyní oznámilo, že do něj posadí svého volebního lídra. Již delší dobu se rýsuje také podoba nové koalice v Olomouci. Strany, které ji tvoří, se dohodly den po volbách, nyní oznámily, jak si rozdělí křesla v radě i jména jejích nových členů.

Ústí povede dlouholetý personální šéf plynáren

Zatímco v řadě měst je zastupitelstvo značně roztříštěné a musejí vznikat tříčlenné nebo ještě širší koalice, v Ústí nad Labem má dvoučlenná koalice ANO a PRO! Ústí pohodlnou většinu 20 hlasů z 37. Nyní se obě hnutí, která ve volbách v krajském městě obsadila první a druhé místo, dohodla na jménu primátora, kterým se stane volební lídr ANO, někdejší personální ředitel Severočeské plynárenské Josef Zikmund. „Považuji to za velkou zodpovědnost, kterou na mě koalice dává. Tím, že se dohodli, stanovili jasný cíl,“ řekl Zikmund.

Zástupci koaličních hnutí podle mluvčí koalice Veroniky Vendlové nadále připravují koaliční smlouvu a také etický kodex, který má být pro zastupitele ANO a PRO! Ústí závazný. Kdo usedne po Zikmundově boku v radě, by měla koalice dohodnout v pondělí, uvedla Vendlová. ANO ale má mít v radě většinu. Obdobné koalice jako na magistrátu se rýsují také v obvodech. Zástupci ANO se patrně stanou starosty všech čtyř obvodů.

Čtyřiašedesátiletý Josef Zikmund měl na ústecké kandidátce ANO, kterou jako nestraník vedl, v kolonce Zaměstnání uvedeno, že je „inženýr informatiky“. Zhruba dvě desetiletí však pracoval jako personální ředitel Severočeské plynárenské. Před revolucí v roce 1989 působil v téže společnosti jako programátor a vedoucí výpočetního střediska. Vystudoval obor elektronické počítače na ČVUT.

Poslední čtyři roky byl ústeckým primátorem Vít Mandík, jeho ČSSD ale skončila ve volbách až třetí s výraznou ztrátou, ještě hůře dopadla dříve vládnoucí ODS, ke které patřili všichni primátoři od Lukáše Mašína až po Jana Kubatu. Obě dříve velké strany budou tvořit opozici spolu s komunisty, Ústeckým fórem občanů (ÚFO) a TOP 09. Strana zdraví, sportu a prosperity, která bývala součástí radních koalic a letos kandidovala v rámci hnutí Pro sport a zdraví, se do zastupitelstva vůbec nedostala.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – ÚSTÍ NAD LABEM
Zdroj: ČT24
Konečné výsledky komunálních voleb – ÚSTÍ NAD LABEM
Zdroj: ČT24

Olomouc: Dosavadní primátor bude prvním náměstkem

Že novou koalici v Olomouci vytvoří ČSSD s ODS, KDU-ČSL a TOP 09, zatímco vítězné ANO skončí v opozici, bylo zřejmé již krátce po vyhlášení výsledků voleb. Nyní již mají i koaliční smlouvu a oznámily jména mužů, kteří stanou v čele rady (žádná žena mezi náměstky nebude). Olomouckým primátorem bude volební lídr ČSSD Antonín Staněk, prvním náměstkem dosavadní primátor Martin Major z ODS a dalšími náměstky Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), Aleš Jakubec (TOP 09), Jaromír Czmero (ČSSD) a Pavel Urbášek (ČSSD).

Podle Antonína Staňka mají všechny koaliční strany podobné programy, proto netrvala příprava koaliční smlouvy dlouho. „Jsem přesvědčen, že tato koalice je otevřena spolupráci s poměrně velmi silnou a různorodou opozicí, která v olomouckém zastupitelstvu vznikla,“ dodal Staněk. Končící primátor Martin Major uvedl, že koalice chce v příštích letech získat evropské dotace na investiční dokončení protipovodňových opatření či dostavbu tramvajové trati na Nové Sady a do Slavonína. Budoucí náměstci Aleš Jakubec a Ladislav Šnevajs doplnili, že se nové městské vedení bude snažit také o snížení počtu heren či podporu cyklistiky.

Vytvoření koalice bez ANO kritizovali představitelé hnutí. Jeho předseda Andrej Babiš hovořil o spojení ČSSD „s kmotry, co v Olomouci čtyři roky kradou“. Olomoucký lídr Milan Feranec potom řekl, že tradiční strany ve městě „nechtějí změnu“.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – OLOMOUC
Zdroj: ČT24
Konečné výsledky komunálních voleb – OLOMOUC
Zdroj: ČT24