Na situaci ve Vrběticích není stát připraven, řekl Sobotka na místě

Vlachovice (Zlínsko) – Vláda plánuje podle premiéra Bohuslava Sobotky posílit ostrahu muničního skladu Vlachovice-Vrbětice na Zlínsku stovkou vojáků, a poté zajistit odvoz munice z místa, jakmile to půjde. Ministerský předseda přijel přímo na místo, kde stále samovolně vybuchuje munice. Přiznal, že na obdobně mimořádné situace nemá stát připravený krizový plán.

„Aby vůbec pyrotechnici a policie mohli začít pracovat, je potřeba odvést z areálu munici. V tuto chvíli se jedná se soukromými firmami, které zde mají munici uloženu o tom, jak a kam bude zajištěn odvoz,“ prohlásil premiér po návštěvě Vrbětic. V případech, kdy firmy nemají možnost zajistit si odvoz a uskladnění munice jinde samy, připadne tento úkol ministerstvu obrany. Firmy by se ale na takovém řešení měly finančně podílet.

Premiér Bohuslav Sobotka:

„Jsem velmi rád, že jsem mohl být přímo na místě. Je to mnohem užitečnější pro mou informovanost, než číst pouze zprávy a analýzy… Je to mimořádná situace. Po roce 1989 tady nebyl podobný případ a musím říci, že Česká republika není z hlediska svých krizových plánů připravena na řešení takové situace.“

Do areálu stále smí pouze pyrotechnici a nikdo jiný. „Pyrotechnická služba má primární cíl zabezpečit průjezdnost do areálu tak, aby v momentě, kdy nastane minimálně sedm dní bez výbuchu, jsme mohli v co nejkratší době začít převážet materiál na bezpečnější místa,“ uvedl k dalším plánům policejní prezident Tomáš Tuhý. Neřízené výbuchy podle jeho slov ubraly na intenzitě, stále k nim ale dochází.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) řekl, že teplota na místě klesla od chvíle požáru a prvního výbuchu ze 1700 stupňů celsia na 14. „To znamená, že to epicentrum chladne…,“ shrnul.

Munice vybuchuje už tři týdny

Požár a následná exploze otřásly skladem ve Vrběticích ve čtvrtek 16. října. Podle pozdějších zjištění vybuchl sklad č. 16, který měla v nájmu ostravská firma Imex Group. Dva její zaměstnanci, kteří byli v době exploze v areálu, se stále pohřešují. Výbuch srovnal se zemí sklad i jeho nejbližší okolí, podle odhadů explodovalo asi 57 tun munice. Dalších 12 skladů bylo výbuchem poškozeno. Škoda se zřejmě pohybuje v desítkách milionů korun.

Muniční sklady v ČR
Zdroj: ČT24

Skladový areál jeho správce, Vojenský technický ústav, pronajímá soukromým firmám. Kromě Imex Group jsou v areálu v pronájmu ještě další čtyři společnosti. V místě je celkem stovka objektů, z nich 30 je určeno k uskladnění a rozebírání munice. V areálu bylo podle odhadů 15 tisíc tun munice všech druhů – od pěchotní přes munici pro ruční protitankové zbraně a dělostřeleckou až po letecké pumy. Lidé z okolí skladu teď požadují co nejrychlejší odvezení nevybuchlé munice. Začali dokonce sbírat podpisy pod petici.