15 let po rozebrání plotu v Matiční nikdo z tehdejších obyvatel není

Ústí nad Labem – Před patnácti lety byl rozebrán plot v ústecké Matiční ulici, který tu nechala postavit radnice na žádost obyvatel rodinných domů z jedné strany ulice. Dnes však v ulici už nikdo nebydlí. Ze státní kasy se nejdříve odkoupily rodinné domy, během dalších let odešli obyvatelé i ze tří obecních domů, které sloužily pro ubytování neplatičů nájemného. „Pro mě není plot v Matiční symbol rasismu, ale neskutečného pokrytectví mediálního i politického,“ ohlíží se tehdejší starosta obvodu Neštěmice Pavel Tošovský.

Proslulý plot v Matiční ulici stál šest týdnů. Sjížděli se k němu ochránci lidských práv i novináři z celého světa. Tehdejší starosta Pavel Tošovský dnes vzpomíná, že mnozí byli realitou překvapeni: „Někteří říkali: 'Tohle ale není ta zeď.' Já jsem jim říkal: 'Ale ano, to je ta v uvozovkách zeď.' Odpovídali: 'Ale my jsme slyšeli něco jiného.' A začali chodit po okolí a hledat tu zeď, kde je.“

V ulici dnes funguje komunitní centrum. I když jsou již tehdejší obyvatelé pryč, ulice se netěší dobré pověsti. Před časem kriminalisté v jednom z opuštěných domů našli varnu drog, také se sem stahovali bezdomovci nebo zloději kovů. Radnice by ráda obytné domy nechala zbourat, kvůli nedostatku peněz ale musí zůstat zakonzervovány.

Část bývalých obyvatel Matiční ulice našla bydlení v jiných částech města. „Většina rodin, které odešly z ulice Matiční, řeší v současnosti podobné problémy jako v minulosti. Jsou to věci, které se týkají dluhů a nezaměstnanosti,“ přiblížil Jakub Michal z Člověka v tísni.