Rakovinu prostaty pomůže odhalit test podobný těhotenskému

Brno – Nejprve nebolí, pak ale zabíjí. Rakovina prostaty je nejčastějším typem nádoru u českých mužů, ročně jí onemocní dalších 3500 pacientů. Muži přitom do ordinací urologů nechodí tak často, jak by měli, svoji roli může sehrát i stud. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity teď vyvinuli test, který by mohli muži pro prvotní diagnózu použít v pohodlí domova. Papírový test, podobný tomu těhotenskému, by mohl být na pultech lékáren už do roka a půl.

Místo vyšetření u urologa jen jednoduché vyšetření moči pomocí testu, jaký se používá pro určení těhotenství. Možnost, kterou nabízí nový objev vědců z brněnské Mendelovy univerzity. „Náš cíl je zvýšit záchyt karcinomu prostaty u mužů, kteří se bojí jít k urologovi především kvůli nějakému psychickému bloku. Papírkový test můžete použít v pohodlí domova, což vám tuto skutečnost ulehčí,“ říká vědec Zbyněk Heger z Laboratoře metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity.

Základem testu je látka sarkosin. „Je to jednoduchá aminokyselina, která se u zdravého člověka nachází v moči ve velmi nízkých koncentracích. Nicméně v moči lidí s karcinomy prostaty je jeho množství velmi vysoké,“ vysvětlil Heger. Papírkový test má pomoci s prvotní diagnostikou. Pacienti, kterým test ukáže vysoké množství sarkosinu, musí do ordinace urologa tak jako tak. Nejspolehlivější, byť nepříjemné vyšetření je totiž stále biopsie, kdy se jehlou přes konečník odebere vzorek tkáně.

Vědci z Brna už si požádali o patent nové diagnostické metody a teď hledají investora, který jim novinku pomůže dostat na trh. „V případě, že najdeme vhodného partnera, jsme schopni tuto technologii do roku a půl dostat na pulty lékáren,“ uvedl prorektor Mendelovy univerzity pro vědu a výzkum Vojtěch Adam.

Obyčejný stud může být fatální

„Já jsem šel na operaci včas. Ale byl tam pacient, který se styděl za to, že musí chodit častěji močit. Došel pozdě, až když ho manželka přinutila. To už měl metastázy,“ říká jeden z pacientů, který nechtěl uvést celé své jméno. On musel ještě podstoupit složitou komplexní léčbu, operaci již má 12 let za sebou a je v pořádku.

Rakovina prostaty je přitom nejčastějším typem nádoru u českých mužů. „Problém je, že se pacienti na test nedostavují tak, jak je standardně doporučováno. Samozřejmě vyšetření u urologa je určitým způsobem zásah do intimity, může tam hrát svoji roli stud. A ve většině případů hraje roli i absence potíží, protože rakovina prostaty v počátečních stádiích nebolí a pacienti nemívají žádné potíže,“ vysvětlil primář Urologického oddělení Nemocnice u sv. Anny Petr Filipenský.

Rakovina prostaty hrozí mužům nejčastěji po 50. roce věku. Roli hrají i genetické dispozice. Každý rok tímto typem nádoru onemocní 3 500 mužů.