Řidiči mohou po rekonstrukci opět zaparkovat pod Novou scénou

Pod Novou scénou Národního divadla v Praze mohou řidiči opět parkovat. V devítipodlažních podzemních garážích může stát až dvě stě automobilů. Rekonstrukce parkovacího objektu začala v dubnu 2020 a hotová je od letošního listopadu. Důvodem úprav byl jeho nevyhovující technický stav.

V prostorách parkoviště jsou tři dobíjecí stanice pro elektromobily či sedm míst pro motocykly. Nová je i vzduchotechnika a elektroinstalace v garážích.

„Znovuotevření garáží je ukončením první významné etapy celkové rekonstrukce a modernizace prostoru Nové scény a dvou provozních budov Národního divadlo,“ uvedl generální ředitel Národního divadla Jan Burian. Rekonstrukci označil za technicky náročnou.

To potvrdil i Tomáš Rys ze společnosti Strabag. Vzhledem k tomu, že je budova v centru Prahy, byl podle něj problematický mimo jiné transport materiálu. „Na nové železobetonové stropní desky a sloupy, které se napojovaly na původní konstrukce, se použilo přes dva tisíce metrů krychlových a dvě stě padesát osm tun železa,“ dodal.

Souběh stavby s obdobím pandemie covidu-19 označil už dříve za výhodu provozní ředitel Národního divadla Václav Pelouch. „Kvůli vládním opatřením souvisejícím s šířením koronaviru v roce 2020 a 2021 bylo divadlo návštěvníkům uzavřeno a nutné bourací práce se tak nepotkávaly s návštěvnickým provozem,“ řekl.

Divadlo chystá rekonstrukci Nové scény

Před rekonstrukcí byl podle divadla objekt ve špatném technickém stavu. V konstrukcích byly trhliny, do objektu zatékalo a v nevyhovujícím stavu byla i stropní deska piazetty, tedy náměstí Václava Havla. Nižší byla kvůli rozměrům původních sloupů a jejich rozmístění v budově i kapacita garáží, která se rekonstrukcí o třetinu navýšila. Původní cena za stavební práce kvůli vícepracím narostla zhruba o třicet devět milionů na 204 miliony korun bez DPH.

Národní divadlo má za sebou několikaletou rekonstrukci budov Státní opery a chystá opravu Nové scény, která je od letoška kulturní památkou. Její úpravy by podle dřívějších informací měly začít v polovině roku 2022 a stát by měly asi 700 milionů korun. Hotovo by mělo být o dva roky později. Divadlo má v plánu v příštích letech opravit i přiléhající budovu známou dříve jako Themos, v ní by měla být zkušebna a prostory pro vzdělávací aktivity.