V noci na pátek mohou být přízemní mrazíky

V Česku se ve zbytku týdne postupně oteplí, v neděli teploměr ukáže až devatenáct stupňů Celsia. Meteorologové očekávají přeháňky nebo slabý déšť. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V noci na pátek se ale mohou objevit přízemní mrazíky, které by podle výstrahy mohly ohrozit vegetaci.

Ve čtvrtek teploty nejspíš vystoupají na dvanáct až šestnáct stupňů Celsia, v dalších dnech až do neděle předpověď hlásí teplotní maxima vždy o jeden stupeň výše každý den. V neděli by tak mělo být patnáct až devatenáct stupňů.

V noci se teploty zřejmě budou držet většinou mezi třemi a deseti stupni Celsia. Přízemní mrazíky by se měly v sobotu objevit ojediněle, v pátek četněji. ČHMÚ vydal výstrahu před mrazem ve vegetačním období, která platí v celé České republice i v nížinách mezi pátečními 01:00 a 08:00.

„Při déletrvajícím vyjasnění se očekává mráz, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu (papriky, rajčata, okurky),“ uvedli meteorologové. Pěstitelům radí rostliny zakrýt světlou netkanou textilií a ponechat ji na záhonech i více dní až do odeznění ranních mrazů.

Obloha má být ve čtvrtek a v pátek oblačná až polojasná, v sobotu se začne zatahovat. Neděle by tak sice měla být nejteplejší, ale i srážkově nejbohatší.

Po víkendu se teploty ještě do úterka mají udržet přes den až na devatenácti stupních Celsia, pak se podle předpovědi mírně ochladí. Ve středu a ve čtvrtek by se nejvyšší denní teploty neměly dostat nad šestnáct stupňů.