Příští týden se ochladí a na horách začne častěji sněžit

Na českých horách zatím chybí sníh, jeho zásoby jsou výrazně podprůměrné. Už příští týden by se ale mohlo ochladit a pak i začít více sněžit.

V tomto týdnu jsme se dočkali nejnižší teploty letošní zimy, když na šumavských pláních klesla teplota až pod -27 stupňů. Sněhu na horách ale napadlo jenom zanedbatelné množství a do konce týdne se na tom zřejmě nic nezmění.

Mrazivé středeční ráno
Zdroj: ČT24

Nejvyšší teplota se na našich horách bude sice držet slabě pod nulou, ale sněžení se objeví jenom výjimečně. Během soboty a neděle tak napadnou maximálně dva centimetry sněhu.

Na horách leží jen málo přírodního sněhu
Zdroj: ČT24

Víkendové noci budou mrazivé. Při vyjasnění bude teplota klesat v neděli po ránu až na osm stupňů pod nulou. V nížinách se odpolední teploty v sobotu a v neděli budou pohybovat mezi jedním a šesti stupni. Na obloze bude většinou oblačno až zataženo a slunce se ukáže jenom místy a na pár hodin.

Víkendová předpověď pro naše hory
Zdroj: ČT24

Aktuálně leží na našich horách nejvíc přírodního sněhu na hřebenech Šumavy, stanice Plechý hlásí 65 centimetrů. Podstatně míň sněhu je pak v Jeseníkách a Beskydech a přírodní sníh chybí i na Vysočině, kde si běžkaři na rozdíl od loňské úspěšné sezony zatím užili upravené běžecké stopy jenom na pár dnů.

V následujícím týdnu se bude mírně ochlazovat
Zdroj: ČT24

Významnější sněžení přijde do Česka v následujícím týdnu. Už v pondělí by na horách mohlo napadnout až kolem 15 centimetrů sněhu a sněžit přibližně od středních poloh bude i v dalších dnech následujícího týdne. V jeho závěru pak můžou sněhové vločky padat i v nížinách. Bude se totiž mírně ochlazovat, a to až na teploty kolem nuly.

V závěru příštího týdne se tak zřejmě rozšíří počet ledových dnů, to znamená dnů, kdy se teplota během dne nedostane nad nulu. Míst s celodenním mrazem bude nejvíc zřejmě v pátek.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24

Průměrná zima

Podle dlouhodobého výhledu bude období až do 6. února teplotně i srážkově průměrné. Srážek bude postupně přibývat. Sněžit bude přibližně od středních poloh a v nížinách se bude střídat v závislosti na teplotách sníh s deštěm. Sněhová pokrývka se tam proto udrží jenom přechodně a většinou rychle roztaje.

Ve sněhu je v současnosti na našem území uloženo 252 milionů metrů krychlových vody. Na každý čtvereční metr Česka tak vychází přibližně tři litry a kdyby všechen sníh roztál, voda by zaplnila necelou třetinu Orlické přehrady.

Rozmanité počasí ve světě

Počasí v Evropě a ve světě má v těchto dnech řadu podob. Nadprůměrně teplo nebude v závěru týdne jenom ve střední Evropě. Studený vzduch se odsouvá daleko na východ a mrznout už nebude ani v Moskvě. Teploty kolem 15 stupňů naměří na jihozápadě Evropy i na Baleárských ostrovech.

Pobřeží Chorvatska zasáhl silný vítr, nárazy dosáhly rychlosti až 180 kilometrů za hodinu. Vichřice způsobila velké škody a vyžádala si i zastavení dopravy na adriatické dálnici.
Extrémní vlna veder vrcholí v Argentině. V severní a střední části země šplhají teploty až k 45 stupňům. Úlevu nepřinášejí ani tropické noci, kdy se vzduch ochladí jenom na teplotu kolem 25 stupňů.

Japonsko zažívá velmi mrazivou a na sníh bohatou zimu. Při sněhové bouři, kdy nárazy větru překračovaly rychlost 120 km/h, napadlo během tří hodin až 30 centimetrů sněhu.