Po nadprůměrně teplém konci října přišel obvyklý listopad. Víkend bude příjemně slunečný

Počasí v nadcházejících dnech a týdnech bude typicky podzimní – ke konci listopadu se budou teploty postupně snižovat. Tento víkend ale ještě bude slunečný a teploty budou zvát k výletům.

Poslední dekáda října byla slunečnější a teplejší, než bývá zvykem. Nakonec ale měsíc skončil teplotně blízko normálu, a to s průměrnou teplotou 8,5 °C. Celorepublikový průměr maximálních teplot byl 14,3 °C a u minimálních teplot činil 3,6 °C.

Pršelo podstatně méně a s průměrným úhrnem srážek 21,4 milimetru to bylo pouze 48 procent dlouhodobého průměru. Slunce naopak svítilo výrazně víc: nasvítilo v průměru 165 hodin a při porovnání s dlouhodobým průměrem pro říjen to bylo skoro o šedesát hodin víc.

Říjen v Česku
Zdroj: ČT24

Listopad umí překvapit

Na začátku listopadu se ale ochladilo a současné počasí konečně připomíná podzim. I listopad ale umí překvapit a nabídnout zajímavý extrém, jako se to stalo například před šesti lety: 3. listopadu 2015 jsme totiž zaznamenali největší rozdíl mezi nejnižší ranní a nejvyšší odpolední teplotou. Na šumavské stanici Kvilda - Perla bylo ráno -14 °C a odpoledne se teplota vyšplhala až nad 22 stupňů. Rozdíl mezi minimem a maximem byl přesně 36,5 °C.

Listopadové extrémy
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobé předpovědi, kterou Český hydrometeorologický ústav vydává každé pondělí, bude letošní listopad teplotně průměrný. Po prvním listopadovém týdnu, který se stane nejteplejším z celého měsíce, se bude postupně ochlazovat. Nejchladnější pak bude poslední listopadový týden s průměrem nejnižších nočních teplot kolem 0 °C a s průměrem nejvyšších denních teplot kolem 6 °C.

Podle odhadů naprší obvyklé množství srážek. Po prvním deštivějším týdnu se budou v dalších týdnech srážkové úhrny pohybovat kolem 10 mm a na horách napadne i několik centimetrů sněhu.

Největší amplituda teploty
Zdroj: ČT24

Příjemný podzimní víkend

Před námi je tradiční podzimní víkend, kdy se do střední Evropy rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu. Už v pátek pršet většinou nebude a oblaků začne ubývat. V sobotu a v neděli se častěji ukáže slunce. Většinou bude polojasno, ale protože máme podzim, musíme místy počítat s mlhami a nízkou oblačností, které ovlivní ranní i odpolední teplotu. Kde budou v noci na obloze hvězdy, bude ráno mrznout.

Odpoledne se tam ale teplota může dostat i slabě nad 10 stupňů. To ale jen v případě, že se nevytvoří a neudrží mlhy nebo nízká oblačnost až do odpoledne, případně po celý den. To by pak byla odpolední teplota až o 5 stupňů nižší. V neděli už začne počasí v Čechách ovlivňovat studená fronta, a proto se místy objeví déšť a přeháňky.

Žádné překvapení v teplotách nás v následujícím týdnu zřejmě nečeká
Zdroj: ČT24

V následujícím týdnu nás zřejmě žádné překvapení v teplotách nečeká. Na obloze se budou střídat oblaky se sluncem a ranní i odpolední teplota bude kopírovat obvyklý teplotní interval pro druhý týden listopadu. Nejvíc bude slunce svítit uprostřed týdne. Nejstudenější ráno nás čeká ve středu, kdy teplota klesne pod nulu. Odpolední teploty se budou pohybovat kolem 8 nebo 9 stupňů. Sníh bude padat jenom v nejvyšších polohách našich hor.

Na hory přišlo první sněžení skoro o měsíc později než obvykle. V nížinách se první sněžení zpravidla objevuje v druhé polovině listopadu, a i tam přijdou letos první sněhové vločky zřejmě se zpožděním.