Letošní zima může být v Česku „celkem normální“, říkají předpovědi

Meteorologové přichází s prvními předpověďmi počasí pro letošní zimu. Evropské centrum pro střednědobou předpověď počítá s teplejší zimou na severu Evropy a častějšími bouřemi v jižní Evropě, u nás by podle něj mohla být normální a podobná té loňské. To ale znamená, že bude teplejší, než si starší lidé pamatují.

„V říjnu mráz a větry - leden, únor teplý.“ Tato říjnová pranostika vypadá jako vystřižená z letošního říjnového počasí. A některé klimatologické studie ze záznamů konce 19. a první poloviny 20. století jí dávají za pravdu. Zatímco tehdy ale měli klimatologové k dispozici jenom statistiku, dnes se můžeme opřít o sofistikované modely klimatu. A jak se tedy výsledky světových center staví k nadcházející zimě?

Odchylka teploty od průměru za všechny tři zimní měsíce: prosinec, leden, únor.
Zdroj: ECMWF

Evropské centrum pro střednědobou předpověď počítá s teplejší zimou na severu Evropy a častějšími bouřemi v jižní Evropě. Pro střední zeměpisné šířky včetně Česka počítá s „celkem normální zimou“. V některých komentářích ji trochu připodobňuje k té loňské a vychází přitom z toho, že podobně jako loni bude globální cirkulace řízena jevem zvaným La Nina. Při něm je chladněji nad východním Pacifikem a tepleji nad západním.

Řada studií ale s vazbou jevu La Nina na zimu v Evropě nesouhlasí. Podle nich by zima ve velké části Evropy měla být teplejší než dlouhodobý průměr. Hlavně prosinec a leden by měly být výrazně teplé, a až v druhé polovině zimy by mohly přijít častější vpády chladnějšího vzduchu.

Dokonce některé předpovědi dělí Česko na západní část s poněkud vyššími teplotami a východní, kde by měl mít – podobně jako na Slovensku - častěji vliv studený vzduch nad severovýchodní Evropou.

Odchylka teploty od průměru v prosinci
Zdroj: NOAA
Odchylka teploty od průměru v lednu
Zdroj: NOAA
Odchylka teploty od průměru v únoru
Zdroj: NOAA


Centra se letos speciálně zaměřila i na předpověď sněžení, ale ani v té se úplně neshodnou: z Evropského centra přichází předpověď největšího množství sněhu během zimy pro Karpaty a hory na Balkáně. Pro Alpy počítá spíš podprůměrné množství přírodního sněhu. To americké zdroje předpovídají zasněžené především Pyreneje a Alpy – hlavně v jihozápadní části. Přitom v těchto oblastech upozorňují na zvýšené riziko pádu lavin. Hory v Česku by měly mít víc sněhu na východě, ale i severní hory můžou mít o trochu víc sněhu, než je průměr.

Vrátíme-li se tedy k úvodní pranostice, mohla by mít letos aspoň v lednu docela pravdu. Zvlášť když uvážíme, že „normální zima“ podle Evropského centra se vztahuje k období po roce 1993, kdy byly zimy častěji teplejší. Dá se říci, že se v tom směru shoduje většina předpovědních center. Jaký bude ale konečný výsledek, a komu to nakonec vyjde, uvidíme za pár měsíců.