Česko čeká teplý víkend. Výraznější ochlazení přijde zřejmě na začátku října

V Česku se bude v následujících dnech výrazně oteplovat, o víkendu by se dokonce mohlo počasí podobat létu. Mírně ochlazovat se má už v pondělí, výraznější pokles teplot však meteorologové očekávají až v polovině příštího týdne, tedy na začátku října. Dlouhodobý výhled pak počítá s tím, že listopad a prosinec by mohly být teplotně nadprůměrné.

V pátek bude přes střední Evropu postupovat slabá studená fronta. Přechodně by se měla obloha zatáhnout, pršet by však mělo jenom výjimečně. Odpolední teplota se dostane až na dvacet stupňů Celsia. Během dne bude oblaků ubývat. 

Silnější vítr, který bude foukat od severozápadu i s nárazy kolem pětapadesáti kilometrů v hodině, sníží pocitovou teplotu až o pět stupňů. Slábnout začne až později odpoledne nebo navečer.

Vzestup teplot bude pokračovat do konce týdne. Právě neděle a případně i sobota se ještě mohou zapsat mezi letní dny, tedy takové, kdy teplota dosáhne aspoň pětadvaceti stupňů Celsia. Maxima na jižní Moravě a v Polabí se mohou šplhat až na pětadvacet nebo šestadvacet stupňů.

V sobotu a v neděli bude navíc málo mraků a pršet nebude nikde. Ráno je ale třeba počítat s mlhami nebo dokonce s nízkou oblačností a teplotami kolem devíti stupňů. Změna přijde v pondělí: mraků přibude a přidají se přeháňky. Teploty se ale i na začátku týdne budou ještě odpoledne dostávat na dvacet nebo dvaadvacet stupňů Celsia. Pod dvacet stupňů klesnou na začátku října. 

Předpověď počasí pro následující týden
Zdroj: ČT24

Výhled na další měsíce

Dlouhodobý výhled počítá s tím, že v říjnu bude s většími nebo menšími výkyvy teplota klesat. Jak měsíční výhled z ČHMÚ, tak sezonní předpovědi z Velké Británie a USA se v tomto směru shodují na normálních teplotách, takže maxima budou postupně klesat z hodnot blízko sedmnácti na zhruba deset stupňů.

Měsíční výhled
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Pro další období už ale jsou k dispozici jenom zahraniční modely. Listopad by podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru měl být teplejší než průměr, a tak se většina maximálních hodnot čeká mezi šesti a třinácti stupni Celsia. Nadprůměrný má být i prosinec, to už ale odpolední teploty zůstanou většinou pod deseti stupni Celsia.

V lednu by měly přijít teploty blízké normálu. V ranních hodinách má mrznout a teploty můžou zůstat kolem nuly nebo i pod nulou až do odpoledne. Naopak únor by měl být podle modelů výrazně teplejší. 

Prognóza teplot
Zdroj: ČT24/NOAA/ECMWF

Pokud jde o srážky, měly by být ve všech měsících blízké normálu. První sněžení v nížinách může přijít už na přelomu října a listopadu, ale pak se zřejmě ještě oteplí. Největší pravděpodobnost sněžení je od konce prosince do začátku února.

Normální množství srážek
Zdroj: ČT24/NOAA/ČHMÚ