Od čtvrtka čeká Česko pět nejlepších dní na koupání z celého srpna

Nadcházející víkend bude zřejmě nejhezčím za celý srpen – vysoké teploty budou zvát ke koupání. Od příštího týdne se začne ochlazovat, a počasí tedy zase bude vhodnější na turistiku.

Tři čtvrtiny meteorologického léta už jsou za námi. Zatímco na jižní Moravě bylo léto z hlediska tropických dní letos celkem normální, v Čechách k normálu ještě několik dní chybí – například v Praze jich zatím bylo o pět méně, než je průměr.

Tropické dny v Praze
Zdroj: ČHMÚ
Tropické dny v Kuchařovicích
Zdroj: ČHMÚ

Přitom ze tří letních měsíců měl letních i tropických dní nejvíc červen, a to jak na Moravě a ve Slezsku, tak v Čechách. V červenci už se ale teplotní poměry mezi východem a západem Česka rozcházely. Zatímco na Moravě a ve Slezsku to byl docela teplý měsíc, v Čechách byl buď normální, anebo na některých místech dokonce nepatrně pod normálem. A tak bylo i méně letních a tropických dní.

Jaký byl červenec 2021
Zdroj: ČT24


Přitom jestli vyjde aktuální dlouhodobý výhled, dohnat se to dá už jen do pondělka: příštích pět dní totiž teď vypadá, že budou nejteplejší z celého srpna. Pak by se už ale mělo začít ochlazovat a teploty budou přát spíš vycházkám než koupání.

Výhled
Zdroj: ČT24
Dlouhý výhled
Zdroj: ČT24