O víkendu se prudce oteplí, v pondělí se čeká až 28 stupňů

První květnové dny jsou zatím dost chladné, už víkend ale přinese po mrazivé noci výrazné oteplení. A v pondělí nastane v České republice vyloženě letní počasí.

Po studeném dubnu zatím ani květen neukazuje příliš teplou tvář. Spíš pokračuje charakter proměnlivého a nestálého počasí. Příliv chladného a vlhkého vzduchu je jen přechodně a krátkodobě střídán teplejším prouděním. Ačkoliv teploty posledních dnů jsou mírně podprůměrné, v minulosti jsme už zažili i podstatně studenější začátky května.

Chladný byl už loňský a taky předloňský květen. Ten vůbec nejstudenější květen od roku 1961 přišel v roce 1991, kdy celorepublikový průměr činil pouhých 8,9 °C, přičemž dlouhodobý průměr za období 1981 až 2010 je 13,1 °C.

Nahlédneme-li do pražského Klementina, zjistíme, že tam byl nejchladnější květen v roce 1876 (s průměrnou teplotou 10,5 °C), zatímco nejteplejší květen přinesly shodně roky 1811 a 2018 (s průměrnou teplotou 19,6 °C). Ostatně květen v roce 2018 se stal i vůbec nejteplejším v celorepublikovém měřítku s průměrnou teplotou za celé Česko 16,2 °C.

Květnové extrémy

Květen jakožto poslední měsíc jara umí připravit ale i dny vyloženě letní až horké. V tomto směru vynikl závěr května 2005, kdy v Dobřichovicích naměřili už 35 °C. A k vysokým teplotám patří taky silné bouřky, i ty umí květen nabídnout. Vyloženě ukázkovým příkladem se stala bouře z posledního květnového dne roku 2016, která nedaleko Města Albrechtic na Krnovsku přinesla 145,5 milimetru srážek, z čehož 129,3 milimetru spadlo za pouhou hodinu. Šlo o druhý nejsilnější přívalový déšť zaznamenaný v Česku za dobu přístrojového měření. Desetiminutový úhrn tehdy přesáhl dokonce 43 milimetrů.

Na druhé straně, květen je pověstný i svými mrazíky, ostatně kdo by neznal „ledové muže“. Nejnižší teplota naměřená v Česku činí -13,1 °C, kterou 4. května 2011 zaznamenali na stanici Kořenov, Jizerka.

Květen je posledním měsícem, kdy se i v nížinách můžou vyskytnout sněhové vločky. Někdy jen symbolicky, v přeháňkách, ale v roce 1953 napadlo na většině území několik centimetrů sněhu, v Novém Jičíně dokonce až 45 centimetrů.

Výstraha na mráz
Zdroj: ČT24

V noci na sobotu se znovu objeví mrazy

Sněžení nás letos už v nížinách s největší pravděpodobností nečeká, ale na horách se ještě zítra sněhové vločky objeví. Přeháňky ale budou k večeru ustávat, a oblačnost bude ubývat. Teploty se ještě většinou udrží pod 15 °C, v Čechách čekejme maxima dokonce jen kolem 10 °C. Noc na sobotu opět připraví „horké“ (i když spíš mrazivé) chvilky zemědělcům a zahrádkářům. 

V chladném vzduchu kvůli vyjasnění a zeslabení větru minima spadnou místy pod nulu (ve dvou metrech) a u země musíme počítat s četnými přízemními mrazíky. Ty mohou v pokročilém vegetačním období poškodit vegetaci, zejména zeleninu, jahody, brambory, vinnou révu nebo ovocné stromy.

Noc na sobotu
Zdroj: ČT24

Prudké oteplení

Víkend pak ale přinese výraznou změnu teplot. Přes střední Evropu bude postupovat tlaková výše k severovýchodu a po její zadní straně k nám už v neděli začne proudit velmi teplý vzduch od jihu. Zatímco sobotní maxima se budou pohybovat ještě kolem 14 až 15 °C, v neděli už vystoupí vesměs nad 20 °C a v Čechách se dočkáme i letních pětadvacítek. A navíc se přidá slunečné, i když na Moravě i větrné počasí.

Výhled na víkend
Zdroj: Počasí

Pondělí pak bude ještě teplejší – v Čechách naměříme až 28 °C. Zde je ale na místě připomenout, že sluneční paprsky už jsou v těchto dnech silné a při pobytu nad 20 minut je tak hlavně u citlivějších osob na místě ochrana před spálením – sluneční brýle, pokrývka hlavy, případně opalovací krémy se budou hodit.

Výhled na sedm dní
Zdroj: ČT24

Velmi teplé a slunečné počasí ale dlouho nevydrží. Už v úterý totiž od západu začne do počasí u nás promlouvat zvlněná studená fronta, která přinese jak velkou oblačnost a srážky, tak i ochlazení. Za frontou se tak maxima od středy vrátí hlavně v Čechách pod 20 °C. Mimochodem příští středu je právě Pankráce, tedy prvního z ledových mužů. Tentokrát by se ale výrazněji ochladit nemělo, a tak se zdá, že chladné noci a přízemní mrazíky skončí s tímto víkendem.