Olomoucké unikáty nabízely k prodeji německé a americké antikvariáty. Muzeum je získalo zpět

Olomoučané mohu znovu na vlastní oči spatřit sedm z deseti unikátních svazků sedmijazyčného vydání bible, které v roce 1996 odcizil jeden z dělníků při rekonstrukci olomoucké Vědecké knihovny. Do města se vrátily poté, co se objevily v aukční nabídce německého antikvariátu a knihovna je poté odkoupila zpět do svých sbírek. Od pátku jsou k vidění na výstavě Vlastivědného muzea, kterou zdobí i unikátní Saltzerův plán obléhání Olomouce z roku 1758.

Původně se ztratilo osm z deseti svazků Pařížské polygloty, které vycházely v letech 1629 až 1645. Pachatel byl tehdy odhalen a potrestán, policii se však podařilo vypátrat společně s dalšími odcizenými tituly pouze jeden svazek. Letos v dubnu objevil historik knihovny Jiří Glonek tituly v aukční nabídce německého antikvariátu. Poznal je podle vazby a pozůstatků starých signatur.

„Je to náhoda, ale náhodě se musí jít naproti, proto pravidelně obhlížím antikvariátní trh a hledám věci, které zde v 90. letech zmizely,“ řekl Glonek. „Byl jsem rád, ale jsem profesionální cynik. Po místnosti jsem radostí neskákal, postupoval jsem racionálně,“ doplnil.

Jeden ze svazků Pařížské polygloty
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Nejdůležitější podle něj bylo zastavit prodej před uspořádáním aukce, získat svazky zpět by poté bylo podstatně složitější. Ukradené svazky nakonec knihovna odkoupila za 1300 euro, přestože původní vyvolávací aukční cena byla 4 tisíce euro.

„Jsme rádi, že bude opět všech deset svazků pohromadě,“ uvedla ředitelka knihovny Iveta Tichá. „Je to výborná věc, že se knihy takové ceny ze 17. století vracejí zpět do Olomouce,“ řekl při zahájení výstavy ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj jsou svazky fascinujícím dokladem snahy o jištění přesného a věrného biblického textu v sedmijazyčném vydání.

Mapa obléhání Olomouce je nezvykle přesná

Kromě odcizených svazků bible výstavu muzea zdobí vzácný a málo známý Saltzerův plán obléhání Olomouce pruskou armádou roku 1758, který se podařilo muzeu získat do sbírek na konci loňského roku. Mapu nabízel k prodeji antikvariát v Kalifornii, všiml si jí jeden z odborníků filozofické fakulty. Jde o kolorovanou mědirytinu na ručním papíru pražského rytce Ignáce Saltzera.

Mědiryt Saltzerova plánu obléhání Olomouce pruskou armádou z roku 1758
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Kolorovaná mapa podle odborníků nezvykle přesně zachycuje jednotlivé fáze obléhacích prací. „Neúspěšné pruské obléhání olomoucké pevnosti bylo natolik významnou událostí, že byla později určitým způsobem zachycována a graficky zpracována. Toto je ale nejzdařilejší a nejpřesnější a dosud pro nás neznámá varianta mapy, kde je vedle zajímavé veduty podrobně zakresleno dobývání a přibližování pruského vojska směrem k pevnosti,“ řekl historik Karel Podolský.

Na území České republiky bylo dosud dílo zastoupeno pouze jediným exemplářem, a to ve sbírkách Přírodovědecké fakult Univerzity Karlovy v Praze. Exkluzivní exponáty jsou vystaveny v Mánesově galerii Vlastivědného muzea do 20. září.