Proč má Putin z Navalného strach? Je nový a nepoznamenaný neúspěchem

Libor Dvořák komentuje soud s Navalným (zdroj: ČT24)

Opoziční předák Alexej Navalnyj odešel ve středu od ruského soudu s podmínkou a pokutou za korupci. Trest znamená, že politik nesmí kandidovat v prezidentských volbách proti Vladimiru Putinovi. „Byť je Navalnyj volitelný jen pro jistou část ruských voličů, je člověkem novým, v politice se pohybuje pět, šest let a není poskvrněn žádným politickým neúspěchem na formální, oficiální, politické frontě. Potud je pro Putina jistým nebezpečím,“ uvedl ve Studiu ČT24 komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.

„Kdyby byl připuštěn do voleb a připravil Putina o nějaké citelné procento, řekněme o deset, dvanáct procent, byl by to problém,“ míní Dvořák. Připomněl nedávný rozhovor s šéfem ruské agentury pro průzkum veřejného mínění Valerijem Fjodorovem, který prý prohlásil: Vladimir Putin se ocitá v situaci, že potřebuje 85, možná až 90 procent hlasů, aby mu volba připadala legitimní. Kdokoliv by tento nádherný výsledek hatil, je považován za nebezpečného. „To se přesně týká Alexeje Navalného,“ podotkl komentátor.

Upozornil, že kandidáti typu Grigorije Javlinského (bývalého šéfa prozápadního hnutí Jabloko), a pokud by žil, tak i Borise Němcova, jsou politici minulosti. Proti Putinovi by neměli velkou šanci. 

Navalnyj i jeho advokátka konstatovali, že soud prakticky znovu přečetl čtyři roky starý rozsudek. „Už kolují na sociálních sítích. Je znát, že v novém rozsudku jsou nejen všechny čárky a tečky tak, jak byly v tom původním, ale dokonce i tiskové chyby, které se tam původně ocitly. To znamená, že soud si nedal žádnou práci, aby argumentoval nějak nově. Jde zcela evidentně o to, aby se Navalnyj nedostal mezi prezidentské kandidáty,“ poznamenal Dvořák.

Celý rozhovor si můžete pustit na videu.