Nepál a izraelský průnik

Celý svět sleduje od soboty zemětřesení v Nepálu. A každá země má své občany, o které si dělá pochopitelně trochu více starostí, než o miliony Nepálců. Nedá se nic dělat, tak funguje lidská duše a tak jí používají média. Vedle reportáže z Káthmándú hledáme pomocí Skypu či Whatsupu příběhy těch, kteří hovoří našim jazykem. A také jejich fotky. To jsem dělala od soboty i já. A řešila dost velký etický konflikt.

Na jedné straně otřesné informace z terénu, srdcervoucí oběti, nepředstavitelné škody. Historické objekty srovnané se zemí, humanitární krize milionů. A na druhé straně 650 Izraelců, většina turistů v Káthmándú a na různých trekových trasách po Nepálu. Je třeba nastartovat dva fokusy - jeden makro, ten druhý mikro.

Zvláště když se ukázalo, že v Káthmándú se nacházejí desítky izraelských homosexuálních párů a ženy, které nemohou porodit. Zvolili Nepál jako jednu z dvou možností založit rodinu s pomocí nepálské náhradní matky. V sobotu v poledne se dvacet novorozenců (někteří narození předčasně a v inkubátorech) ocitlo na ulici. Naštěstí nezraněni. Ale bez lékařské pomoci, bez kojenecké stravy, bez plen, bez oblečení na studenou noc. A přestože se nejednalo o standartní páry, celý Izrael se zmobilizoval. A nejenom pro ně. Nejsem velkým fanouškem patriotizmu a toho přehnaného izraleského ještě méně. Ale i Nepálci, kteří mají určitě jiné starosti, dnes tvrdí: žádná jiná země na světě se tak bleskově v poskytnutí pomoci nezmobilizovala. A našla v chaosu, který v Nepálu dnes panuje, cestu, jek vyřešit skoro všechny logistické problémy.

Čtyřiadvacet hodin po zemětřesní přistálo v Káthmándú malé vojenské letadlo. V malém „okně“, kdy bylo povoleno přistání. Za hodinu už byli na palubě dva páry s den starými dvojčaty a chlapečkem. Hodiny poté tam přistál další vojenský letoun s posádkou, jejímž úkolem bylo zjistit, co Nepál akutně potřebuje. Zároveň se zahrada velvyslanectví v Káthmándú změnila na tábor, kde kempovaly desítky izraelských turistů.

Na všech „frontách“ fungoval Izrael tak jak je zvyklý. Ministerstvo zahraniči se nehandrkovalo s pojištovnami a zorganizovalo helikoptéry, které zachránily desítky Izraelců z Himaláje. A vzali s sebou ještě několik zraněných cizinců. V neděli večer přistály v Káthmándú dva vojenské Herkulesy se 120 lékaři a sestrami. S polní nemocnící a 95 tunami humanitární pomoci. Následoval je Boeing 747 a dvě další letadla s pomocí. Potvrdily to i oficiální nepálské zdroje - žádná jiná země na světě to nezvládla tak jako Izrael. Pět letadel během 24 hodin. Nevím, jaká je situace českých turistů v Nepálu. A přeji všem, aby byli v pořadku. A aby se o ně stát postaral. Ale přiznám se, že poté, co se většinou píše často negativně o izraelské armádě v souvislosti s Palestinci a Izrael je na denním pořádku světové kritiky (kromě ČR), můžu dnes za svou zemi smeknout.

Většina Izraelců, kteří byli v Nepálu v nouzi, je dva dny po zemětřesení v bezpečí. Dvacet novorozenců je doma v teplé postýlce. Více než dvě stovky turistů jsou na palubě Boeingu společnosti El AL, a zadarmo. V Nepálu zůstali jenom ti, co chtěli na vlastní riziko pokračovat v dovolené.