Harrachov trápí přestupky návštěvníků. Po dvaceti letech proto město hledá strážníky

Události v regionech: Harrachovu chybí strážníci (zdroj: ČT24)

V Harrachově chtějí obnovit městskou policii, která v horském středisku naposledy fungovala zhruba před dvaceti lety. Vedení města ji tehdy z úsporných důvodů zrušilo. Teď Harrachov shání dva strážníky, kteří by v ideálním případě měli do služby nastoupit ještě před zimní sezonou.

Na parkovišti v centru Harrachova stojí téměř každé třetí auto zadarmo. Asistent kriminality Tomáš Sedláček neukázněným řidičům lepí na okno upozornění, víc mu jeho pravomoci nedovolí. „Kdyby tady byla městská policie, tak už můžu volat kolegy. Přijedou sem a udělí pokutu,“ popsal. 

Právě nedovolené parkování a rychlá jízda trápí místní i návštěvníky horského střediska nejvíce. Přibývá i vandalismus a krádeže. Zmizely například příspěvky do dobročinné sbírky v kostele. „Drobné krádeže se nám tady množí, je potřeba s tím něco také dělat. Místní obyvatelé trpí tím, že návštěvníci nedodržují základní pravidla,“ uvedl starosta Harrachova Jaroslav Čech (ANO).

Zřízení městské policie už schválili zastupitelé. „Celkové náklady máme propočítané zhruba na jeden a půl milionu korun a počítáme se dvěma strážníky,“ uvedla mluvčí Harrachova Hana Veselá. Teď záleží na tom, jak rychle se podaří strážníky sehnat. V Harrachově by měla být také služebna s dvanácti státními policisty, tři ale stále schází.