Bučiny v Jizerských horách se staly první českou přírodní památkou na seznamu UNESCO

O zařazení jedné z nejcennějších částí Jizerskohorských bučin na seznam UNESCO rozhodl ve středu Výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Jde o první tuzemskou přírodní lokalitu na tomto seznamu. Bučiny jsou také první českou oblastí označenou jako součást dědictví celého lidstva.

Jizerskohorské bučiny zabírají plochu zhruba sedmadvaceti kilometrů čtverečních na severním úbočí Jizerských hor od Oldřichova v Hájích po Lázně Libverda. Rezervace je tedy jedna z největších v celé republice. Území je pozoruhodné smíšenými a bukovými lesy s unikátní geomorfologií. Typické jsou nejen buky, ale i strmé svahy, skalnaté výběžky a vyhlídky.

Nejcennější vnitřní část má zhruba deset kilometrů čtverečních a kolem je ochranné, zhruba sedmnáctikilometrové pásmo. Jde o jednu z nejzachovalejších a přírodně nejcennějších částí v CHKO Jizerské hory.

Pohled z vyhlídky Krásná Máří v národní přírodní rezervaci Jizerskohorské bučiny
Zdroj: Vít Černý/ČTK

Nepřístupný terén zabránil pokácení buků

Oblast přitom ještě v osmdesátých a devadesátých letech bojovala s imisními škodami a problémy v lesnictví. Tam, kde se dostal člověk, dnes ještě rostou zbytky smrkových lesů, v náročném terénu ale lidé s bukovými porosty souboj nakonec prohráli.

„Buku tam je skutečně mnoho, přes devadesát procent. Na velmi strmých svazích, jsou tam velké plochy, kam se člověk ani fyzicky prostě nemůže dostat. A i kdyby se tam dostal, tak tam není schopen dřevo těžit,“ popsal Jiří Hušek z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR).

Šolcův rybník v bučinách Jizerských hor
Zdroj: Jiří Částka/ČTK

Snaha o zápis je společným projektem několika zemí z Evropy. Původně bylo v návrhu 29 lokalit s bučinami. „Na seznam se dostalo devět bezpodmínečně a dalších šest je tam s podmínkami,“ uvedl ředitel AOPK František Pelc.

„Dědictví celého lidstva“

„Mám velkou radost – a vnímám to jako prestižní ocenění naší ochrany přírody v celosvětovém měřítku. Unikátní komplex Jizerskohorských bučin se jako vůbec první česká přírodní lokalita stal skutečnou součástí dědictví celého lidstva. Díky Jizerskohorským bučinám a nedávno oceněnému 'lázeňskému trojúhelníku' tak Česká republika právě dostala nový mezinárodní punc,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Události v regionech – Jizerskohorské bučiny na seznamu UNESCO (zdroj: ČT24)

Jako „součást dědictví celého lidstva“ označuje bučiny Jizerských hor i web ministerstva životního prostředí. Ostatní místa světového dědictví UNESCO v Česku jsou význačné kulturní památky globálního významu.

Pelc zápis označil za mimořádný úspěch. „Jizerskohorské bučiny se nyní dostaly mezi takové poklady světové přírody, jako je proslulý Yellowstonský národní park, Bělověžský prales, Bajkalské jezero, africké pláně v Serengeti, Velký bariérový útes u Austrálie nebo vodopády Iguazú na hranicích Brazílie a Argentiny,“ poznamenal ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Jizerskohorské bučiny poblíž Oldřichova v Hájích
Zdroj: Jiří Částka/ČTK

Štědrý český seznam

Česko má i přes nevelkou rozlohu jednu z největších koncentrací památek UNESCO na světě. Patří k nim už patnáct pamětihodností. Jako první se na seznamu objevila centra Českého Krumlova, Prahy a Telče. Mezi posledními přibyly hornická kulturní krajina Krušnohoří, hřebčín v Kladrubech nad Labem a nejnověji lázeňský trojúhelník.

Vedle toho existuje také nehmotné světové kulturní dědictví. V něm má Česko sedm položek, například tradiční slovácký tanec Verbuňk, masopustní průvody na Hlinecku, modrotisk nebo výrobu vánočních ozdob z foukaných skleněných perel.