Adam Driver je v Benátkách filmovým Ferrarim. Kéž by Italy hráli našinci, posteskl si mezitím italský herec

Italští herci by měli dostat příležitost hrát role Italů ve velkých mezinárodních produkcích, míní herec Pierfrancesco Favino. V poznámce, kterou pronesl u příležitosti zahájení filmového festivalu v Benátkách, sice nejmenoval žádný konkrétní titul, jeho slova se ale dají dobře vztáhnout na snímek, který ve čtvrtek divákům představí v premiéře filmovou verzi Enza Ferrariho. Slavného Itala totiž hraje americká hvězda Adam Driver.

Osmdesátý ročník benátské přehlídky začal projekcí zástupce domácí, tedy italské, filmografie – dramatu Comandante (Velitel) inspirovaného skutečným příběhem z bitvy o Atlantik za druhé světové války. Italský námořní důstojník Salvatore Bruno Todaro potopil jedné noci v roce 1940 obchodní loď s Belgičany na palubě, následně se ale rozhodl trosečníky dopravit do přístavu, navzdory ohrožení vlastní posádky.

Na plátně velitele ponorky ztvárnil Pierfrancesco Favino. Uvedení filmu v Benátkách využil k povzdechnutí nad přehlížením svých italských kolegů velkými zahraničními produkcemi. „Přál bych si, aby italští herci byli více obsazováni do mezinárodních filmů, v nichž jsou napsány italské postavy,“ řekl Favino.

„Nemám nic proti velkým americkým hvězdám, (ale) v naší zemi jsou talentovaní herci. Jen čekají, až dostanou ty správné role,“ dodal, podle agentury Reuters perfektní angličtinou.

Driver Ferrarim i Guccim

Přestože Favino nespecifikoval, jestli má na mysli konkrétní role, nabízí se souvislost se čtvrteční festivalovou premiérou. Na programu je totiž životopisný snímek muže, jehož jméno se stalo jednou z nejznámějších italských značek. V režii Michaela Manna se diváci vrátí do roku 1957 a prožijí rodinnou i podnikatelskou krizi s automobilovým závodníkem a posléze zakladatelem automobilky Enzem Ferrarim.

Ferrariho ztvárnil americký herec Adam Driver. Jeho jméno figuruje shodou okolností také v obsazení dalšího filmového příběhu o ikonické italské značce. V dramatu Klan Gucci představoval Driver – spolu s Al Pacinem, Jaredem Letem či Jeremym Ironsem – členy impéria slavného módního domu. Tři desetiletí rodinné historie Gucciů převyprávěl před dvěma lety Ridley Scott.

Zatím vedlejší role

Pierfrancesco Favino si také, podobně jako Driver, zahrál ve filmu z prostředí Formule 1, a to závodníka z italské části Švýcarska Claye Regazzoniho v dramatu Rivalové. Nicméně příběh se soustředil na jiné závodnické soky: Brita Jamese Hunta (ztvárněného Australanem Chrisem Hemsworthem) a Rakušana Nikiho Laudu (jehož hrál Němec se španělskými kořeny Daniel Brühl).

Ani v dalších velkých mezinárodních filmových projektech, počítaje v to i ty hollywoodské, nedostal zatím Favino žádnou hlavní roli. Objevil se třeba v komediální Noci v muzeu, apokalyptickém sci-fi Světová válka Z nebo v jednom dílu ze ságy Letopisy Narnie. Coby inspektor se připletl k záhadám ve Vatikánu v adaptaci bestselleru Andělé a démoni.

Pierfrancesco Favino ve filmu Comandante
Zdroj: 01 Distribution

Do Favinovy filmografie patří také seriál Marco Polo, který vznikl pod vedením amerických tvůrců pro streamovací platformu Netflix. Benátského kupce a cestovatele ale hrál Ital Lorenzo Richelmy a i do dalších postav byli obsazeni jeho krajané, včetně Pierfrancesca Favina coby Polova otce.

Jak přesvědčivý je Adam Driver coby Enzo Ferrari, posoudí festivaloví porotci. Film se promítá v hlavní soutěži, kde mu konkuruje právě i Comandante s Favinem v hlavní roli. Ocenění, včetně hlavní ceny Zlatý lev, se budou předávat 9. září.