Nový Wes Anderson, očekávaná detektivka od Scorseseho nebo Indiana Jones. Festival v Cannes představil program

Filmový festival v Cannes představil program (zdroj: ČT24)

Filmový festival v Cannes představil svůj program, kde se o hlavní cenu budou ucházet novinky režisérů Wese Andersona, Aki Kaurismakiho, Wima Wenderse nebo Alice Rohrwacherové. V hlavní soutěži bude o udělení Zlaté palmy mezi 19 filmy rozhodovat porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který ocenění získal loni za film Trojúhelník smutku. Festival na jihu Francie letos potrvá od 16. do 27. května.

„Je to soutěž, která dává dohromady mladé filmaře představující své debuty společně s ostřílenými veterány filmu, jejichž jména a díla dobře známe,“ uvedl programovou tiskovou konferenci ředitel festivalu Thierry Frémaux. 

Mezi účastníky hlavního programu se letos objeví řada autorů, kteří už v Cannes se svými snímky uspěli dřív. Je mezi nimi například Ken Loach, který představí snímek The Old Oak sledující příběh syrských uprchlíků přijíždějících do malé vesnice v Anglii. Dříve oceněný italský režisér Nanni Moretti letos soutěží se snímkem Il Sol Dell'Avvenire. 

V soutěži 76. ročníku filmové přehlídky je zastoupeno také šest děl, která režírovaly ženy, což je dosud nejvíc v historii festivalu. Jedním z nich bude například Alice Rohrwacherová se snímkem Chiméra. Nové filmy představí také Jessica Hausnerová nebo Justine Trietová.

Německý filmař Wim Wenders se bude o Zlatou palmu ucházet dokonce se dvěma filmy. Ve speciálním programu bude mít premiéru snímek Anselm (das Rauschen der Zeit), v němž zobrazil tvorbu a život neoexpresionistického malíře Anselma Kiefera. Promítat ho bude ve 3D. Jeho dalším zástupcem, tentokrát v hlavní soutěži, bude drama Perfect Days, které se odehrává v Tokiu s japonským hercem Kodžim Jakušem v hlavní roli. 

Do soutěže se dostal i nejnovější film režiséra Wese Andersona pojmenovaný Asteroid City. Vypráví příběh o setkání nadšenců do vesmíru, které přeruší přílet mimozemšťanů. Do českých kin se snímek filmaře se specifickou poetikou dostane v červnu. 

Mangoldův Indiana Jones a nový Scorsese

Další filmařskou hvězdou, která příláká pozornost směrem ke kinům v Cannes, bude režisér Martin Scorsese a obsazení jeho nového filmu Killers of the Flower Moon. Do očekávané detektivky o sto let starém případu vražd Američanů indiánského původu obsadil své oblíbence Leonarda DiCapria, Roberta DeNira nebo Brendana Frasera.

Už dříve organizátoři odhalili uvedení očekávaného pátého pokračování ságy o Indiana Jonesovi s podtitulem nástroj osudu, který poprvé nerežíroval Steven Spielberg, ale James Mangold. Na festival se příběh o archeologovi vrátí patnáct let od uvedení předchozího dílu ve Francii. 

Podle prezidentky festivalu Iris Knoblochové právě festival v Cannes otevírá všem filmům brány celosvětové distribuce, což podle ní dokazuje úspěch dříve uváděných filmů. Na tiskové konferenci také zdůraznila význam promítání filmů v kinech, které podle ní ani po pandemii covidu neztrácí na důležitosti. „Nic nemůže nahradit kulturní událost, kterou představuje uvedení filmu v kině,“ řekla. 

Režisér Steve McQueen v programu uvede dobovou novinku s názvem Occupied City, která se odehrává v Amsterdamu během nacistické okupace. Španělský režisér Pedro Almodóvar pak mimo soutěž představí svůj nový krátký film Extraña forma de vida. 

Festival zahájí nový film s Johnnym Deppem

Na francouzské přehlídce se také do světa velkého filmu vrátí herec Johnny Depp. V historickém snímku Jeanne du Barry režisérky Maiwenn hraje krále Ludvíka XV. Film se promítá mimo oficiální soutěž a celý festival zahájí. Už teď je taky jisté, že později přijde do českých kin. 

Své obsazení už zná také druhá soutěžní sekce Un Cetrain Regard, která zahájí francouzským filmem Le Règne Animal režiséra Thomase Cailleyho. Jeho debut Láska na první boj posbíral hned několik cen Caesar.