Všichni za jeden film. Tři mušketýři se vrací na plátna v nové adaptaci

Do kin vstupuje nová filmová adaptace Tří mušketýrů (zdroj: ČT24)

Na filmová plátna se vrací jeden z nejoblíbenějších dobrodružných příběhů o přátelství a zradě. Tři mušketýři a s nimi D'Artagnan vstoupí začátkem dubna i do českých kin v nové francouzské dvoudílné adaptaci Dumasova románu. V hlavních rolích se objeví Vincent Cassel, Romain Duris nebo Eva Greenová.

Téměř každá dekáda má své Tři mušketýry. Některé filmové či seriálové adaptace brzy po premiéře zapadly do archivu, jiné dodnes patří k diváckým hitům. Patrně nejslavnějším ztvárněním je série režiséra Richarda Lestera s Michaelem Yorkem v roli D'Artagnana.

Režisér: Vzrušující pro filmaře i diváky

Vztah k této verzi má i současné obsazení. „Když jsem byl malý, doprovázel jsem svého otce na natáčení filmu Richarda Lestera, ve kterém hrál Ludvíka XIII. Pamatuji si neuvěřitelné kulisy a pamatuji si Michaela Yorka, Olivera Reeda a další velké filmové postavy té doby,“ vzpomíná herec Vincent Cassel. V nejnovější adaptaci hraje Athose.

„Byl první, koho jsme na poradách zvažovali – obraz šedého vlka,“ tvrdí o Casselovi režisér Martin Bourboulon. K dalšímu hereckému obsazení dodal: „Romain Duris je herecký chameleon a dokáže zahrát cokoliv. Je rocker! Myslím, že je jako Aramis dokonalý, kočičí a sexy. Pio Marmai byl pro Porthose perfektní – je to bonviván, vše přehání, má hlad, jakmile vstane od stolu.“

Tři mušketýři (2023)
Zdroj: Bioscop

Roli horkokrevného Gaskoňce svěřil Francoisovi Civilovi. „Je úžasný d'Artagnan, zároveň okouzlující, bezstarostný a drzý,“ míní režisér. Kromě studia dobových reálií čekal Civila při přípravu na roli i poměrně náročný fyzický trénink. Musel se naučit šermovat a také dobře jezdit na koni, aby některé kaskadérské kousky zvládl sám.

Nové zfilmování slavné předlohy považuje režisér Bourboulon za vzrušující jak pro filmové tvůrce, tak pro diváky. I když to podle jeho slov znamenalo hledat odpověď na otázku, jak tento dobrodružný historický trhák nepokazit. I přes kulisy Francie sedmnáctého století považuje mnohá témata, například přátelství a zradu, za nadčasová.

Mušketýři budou oproti románu víc spolu

Přizpůsobení Dumasova románu filmovému scénáři si vyžádalo některé zásahy do původního vyprávění. Scenáristé se drželi rámce vytyčeného obléháním pevnosti La Rochelle a kauzou diamantových přívěsků, které by mohly kompromitovat královnu. Dál pak pracovali s postavami a jejich osudy tak, aby je více přizpůsobili filmovému spádu.

„Paradoxem je, že román je velmi dlouhý, ale scén, kde jsou mušketýři skutečně spolu, je velmi málo,“ uvádějí příklad scenáristé Matthieu Delaporte a Alexandre de La Patelliere.

Francouzi do adaptace své literární klasiky investovali sedmdesát milionů dolarů. Příběh o intrikách za dveřmi kardinálovy rezidence i královských komnat, ale také o loajálnosti, lásce a přátelství, v němž platí pravidlo „jeden za všechny, všichni za jednoho“, zabere čtyři hodiny. Filmaři snímek proto rozdělili do dvou částí.

První s podtitulem D'Artagnan vstupuje do kin 6. dubna, druhá s názvem Milady příběh dovypráví v prosinci. Krásnou intrikánku ztvární francouzská herečka dobře zapsaná i v Hollywoodu Eva Greenová.